ISPRAVKA: UEFA priznaje Kosovo iako ga je u promotivnom spotu prikazala kao deo Srbije
Foto: Profimedia, Printscreen

ISPRAVKA: UEFA priznaje Kosovo iako ga je u promotivnom spotu prikazala kao deo Srbije

Fudbal -

Kurir je objavio tekst pod nazivom UEFA OZNAČILA KOSOVO KAO DEO SRBIJE: Na zvaničnom Tviter nalogu Evropske kuće fudbala osvanuo video za promociju EP 2024 (VIDEO), ali nam je FN Tragač skrenuo pažnju da ovaj tekst nije istinit.

Naime, UEFA je u promotivnom videu za naredno Evropsko prvenstvo Srbiju označila plavom bojom, sa crvenim i belim linijama, dok je teritorija Kosova označena plavom bojom, ali sa crvenim tačkama.

Ipak, za razliku od drugih članica, UEFA Kosovo nije označila kombinacijom boja sa zastave, već je umesto žute i bele koristila crvenu boju.

Ipak, iako su mnogi navijači iz Srbije slavili ovaj video i smatrali da je to pokazatelj da UEFA ne priznaje tzv. Kosovo, to ipak nije tako i činjenice to dokazuju. UEFA je tzv. Fudbalski savez Kosova uvrstila u svoje članstvo još 2016. godine, a ono je navedeno kao punopravni član UEFA i na zvaničnom sajtu Evropske kuće fudbala.

Takođe, na jednom od UEFA zvaničnih naloga na Tviteru objavljen je drugi spot za najavu kvalifikacija za EURO 2024. na kojem je istaknuta i zastava tzv. Kosova, što je jasan znak da je prvi spot za UEFA predstavljao samo grešku, ma koliko se srpski navijači nadali da on predstavlja promenu stava UEFA kada je u pitanju priznavanje Kosova.

UEFA, Kosovo, Srbija
foto: Pritnscreen

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track