PRE 76 GODINA PARTIZAN JE ODIGRAO PRVU UTAKMICU: Ovo je čovek koji je postigao ISTORIJSKI GOL za crno-bele!
Foto: Privatna Arhiva

NA DANAŠNJI DAN

PRE 76 GODINA PARTIZAN JE ODIGRAO PRVU UTAKMICU: Ovo je čovek koji je postigao ISTORIJSKI GOL za crno-bele!

Fudbal -

Pre 76 godina, 4.oktobra 1945. osnovano je Sportsko društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije "Partizan", a fudbalska sekcija bila je među pet prvoosnovanih.

Posle dva dana 6. oktobra, fudbaleri Partizana su odigrali prvu utakmicu u svojoj istoriji protiv reprezentacije Zemuna i pobedili sa 4:2.Utakmica je odigrana na igralištu "20. oktobar" (danas stadion Partizana), pred oko 1000 gledalaca, većinom boraca armije.

Već od početka utakmice primetna je bila premoć Partizana, u vrlo lepoj kombinovanoj igri.Ali, u 22. minutu, Zemunci su golom desne polutke Jovanovića poveli sa 1:0, da bi u 41. minutu Silvester Šereš izjednačio rezultat. Isti igrač ubrzo postiže drugi gol i dovodi Partizan u vodstvo od 2:1.

Silvester Šereš
foto: Privatna Arhiva

Na početku drugog poluvremena, Matekalo povećava rezultat na 3:1, a u 61. minutu Rupnik postiže četvrti gol za Partizan. Pred kraj utakmice, selekcija Zemuna je postigla gol i time je postavljen konačan rezultat, 4:2 za Partizan.

Utakmicu je korektno sudio arbitar Mitrović.

Prvu utakmicu Partizan je odigrao u sastavu:

Čulik - Čolić, Beleslin - Čajkovski,Đurđević (Švaljek), Atanacković - Šereš (Mihajlović), Palfi, Rupnik, Božović, Matekalo.

Duže vremena, Matekalo se vodio kao strelac prvog gola za Partizan. Međutim, Partizanovi fudbaleri su često menjali mesta u toku utakmice, što je ponekad bunilo izveštače.

Po izveštaju „Borbe“ od 7. oktobra 1945. prvi gol je postigao Silvester Šereš. To je autoru ovog teksta potvrdio Silvesterov sin Zoltan.

Dakle, prva utakmica je odigrana 6. oktobra na dan začeća Svetog Jovana Preteče i Кrstitelja, što je slava Fudbalskog kluba Partizan.

Saša Petrović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track