KO JE KLINAC IZ ŠPANIJE KOJI JE UBIO ITALIJU U LIGI NACIJA: Posle onoga u Milanu, svet mora da zapamti ime GAVI!
Foto: Profimedia

svetsko čudo

KO JE KLINAC IZ ŠPANIJE KOJI JE UBIO ITALIJU U LIGI NACIJA: Posle onoga u Milanu, svet mora da zapamti ime GAVI!

Fudbal -

Dečak je u Milanu debitovao za "crvenu furiju" sa 17 godina i dva meseca, te bio najbolji u trijumfu nad "azurima"

Španija je u sredu uveče u plej-ofu Lige nacija u Milanu pobedila Italiju rezultatom 2:1 i tako prekinula neverovatan niz "azura" od 37 utakmica bez poraza kod kuće, koji je trajao od 1999. godine.

Gavi
foto: Profimedia

Dva gola za Špance postigao je Feran Tores, dok je poraz Italijana ublažio Lorenco Pelegrini. Pravi junak trijumfa Španaca bio je mladi Gavi, 17-godišnji vezni fudbaler Barselone. Parktično dečak, punog imena Pablo Martin Paez Gavira, sam je dobio bitku protiv jedne od najboljih veznih linija na svetu. Svog idola Marka Veratija pobedio je u većini duela, kao i Žoržinja, a lakoća kojom je iznosio loptu i brzina razmišljanja bile su fascinantne. Neverovatni klinac, o kojem piše ceo svet postao je najmlađi španski reprezentativac u istoriji, sa 17 godina i dva meseca.

To nije promaklo selektoru Španije Luisu Enrikeu, koji mu je ukazao poverenje.

- Bila je to sjajna prva utakmica za njega. Svi smo znali koliko može. Nije normalno da sa 17 godina igra ovako dobro. Ima karakter, sjajne fizikalije, razume naš stil igre... Jasno je da on nije budućnost naše reprezentacije, već njena sadašnjost. Gavi igra fudbal kao da je u svom dvorištu ili s prijateljima na ulici - rekao je Enrike.

Gavi
foto: Profimedia

Gavi nije pao s Marsa, što bi se reklo. Reč je o fudbaleru o kojem se u superlativima priča već mesecima i koji je u poslednjih godinu dana doživeo ogroman uspon. Barsini skauti spazili su ga kad je imao samo 11 godina i doveli ga iz Betisove akademije.

S nepunih 15 godina ušao je u ekipu U-16, a prošlog leta bio je odmah prebačen u U-19 tim preskočivši tako celu jednu starosnu kategoriju, što se u La Masiji, Barsinoj školi, retko događa. Za Barselonu B odigrao je tri utakmice, posle čega je priključen prvom timu. Debi za Barsu imao je kod trenera Ronalda Kumana 29. avgusta protiv Hetafea.

- Gavi je tehnički neverovatan igrač. U desetinki sekunde može da smisli neko rešenje pod bilo kakvim pritiskom. Teško je naći igrača s takvim karakteristikama i takvom brzinom razmišljanja - rekao je za portal "Goal" njegov trener iz La Masije Frank Artiga.

Gavi
foto: Profimedia

Jedini njegov problem su emocije. Na osam utakmica dobio je tri žuta kartona.

- Izuzetno je takmičarski nastrojen i nekad ga ponedu emocije, ali rešićemo taj problem. Važno je da ima pobednički mentalitet kakav nikad dosad nisam video. Radimo na tome da se kontroliše, to će doći sa iskustvom - dodao je Artiga.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track