MNOGIMA JE NEPRIMERENO KADA RONALDO I OSTALI PLJUJU PO TERENU! Otkriveno zašto koriste TRIK sa VODOM
Foto: Profimedia

NAUKA U SLUŽBI SPORTA

MNOGIMA JE NEPRIMERENO KADA RONALDO I OSTALI PLJUJU PO TERENU! Otkriveno zašto koriste TRIK sa VODOM

Fudbal -

Ljubitelji sporta, fudbala naročito, često komentarišu kako igrači za vreme meča uzimaju vodu, ali je ne piju nego samo isperu usta i ispljunu, a sada smo dobili odgovor i zašto se taj, po mnogima ne primeren gest, dešava.

Istraživanja pokazuju da sportisti imaju veću izdržljivost ako ispiraju usta vodom koja u sebi ima mešavinu ugljeni hidrata. Tajna je u tome što receptori pošalju mozgu signal da stiže još hrane i da može slobodno da dopusti mišićima dodatni napor!

"Na neki način varamo mozak, to je taj mehanizam", kaže Asker Jeukendrup, sportski nutricionista i psiholog.

Istraživanja pokazuju da je najbolje zadržati tečnost u ustima desetak sekundi kako bi se receptori na jeziku uverili da sledi unos ugljenih hidrata.

"Nadam se da ne umišljamo i da je to sve stvarno i namerno jer to znači da je prava nauka ušla u sport", kaže Jeukendrup i dodaje:

"Naravno, i to je samo svojevrsno zavlačenje jer ne može održati igrače neograničeno dugo. Ugljeni hidrati se u nekom trenutku moraju zaista uneti jer mišići ostaju bez glikogena, zaliha glukoze iz koje se "izvlači" energija tokom fizičkih napora", zaključio je on.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track