OTKRIVAMO! Terzić tvrdi kako je Zvezda doprinela nacionalnom koeficijentu, dok Partizan kupi benefite, a evo šta je PRAVA ISTINA!
Foto: Starsport©

do detalja

OTKRIVAMO! Terzić tvrdi kako je Zvezda doprinela nacionalnom koeficijentu, dok Partizan kupi benefite, a evo šta je PRAVA ISTINA!

Fudbal -

Poslednjih dana u javnost velika "prašina" digla se oko nacionalnog UEFA koeficijenta za naše klubove u evropskim takmičenjima.

Naravno, kao i uvek, fokus je na večitim rivalima koji bi, ukoliko ovako nastave, uskoro mogli da dobiju dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Naravno, to bi stvorilo prostora i za naše druge klubove za prodor u evropska takmičenja.

Zvezda, Ludogorec
foto: Starsport

Celu raspravu dodatno je "podgrejao" generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić, koji je u intervjuu za "TV Pančevo" izjavio kako je za ovaj uspeh najzaslužniji upravoklub sa Marakane, a da će benefite pokupiti i Parizan.

- Nije korektno da se kaže da su Zvezda i Partizan doprineli tome da Srbija danas bude 12. u Evropi i da ćemo od 2023. godina imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ako dođemo na 11. poziciju i imaćemo direktnog učesnika – izjavio je za TV Pančevo tada Terzić i nastavio:

Nisu tome doprineli uspesi Zvezde i Partizana, nego Zvezde, koja je donela ove bodove i koeficijente. Partizan je pobedio Floru i Anortozis… Zvezda će ove godine imati 70 utakmica u Evropi … Zvezda je motor razvoja srpskog fudbala. Kada se govori o srpskom fudbalu u pozitivnom smislu sve treba gledati kroz prizmu uspeha Crvene zvezde. Mi smo doneli koeficijente, a ne Partizan. To mi smeta, jer se ne vrednuje na pravi način šta je donela Zvezda. Stavlja se u istu ravan sa Partizanom - rekao je tada Terzić i pokrenuo lavinu komentara navijača večitih.

A, da li je zasita tako?

Trenutno, Srbija zauzima 12. mesto na starom kontinentu, a ukoliko tako i ostane, u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2023/24. imaće dva predstavnika, kao što smo već i najavili.

Razume se, crveno-beli su u poslednjih pet sezona osvojili čak 22 boda, za ovaj koeficijent, više od Partizana, međutim, ukoliko bismo otpisali bodove Partizana, Srbija bi bila tek na 24. mestu na listi, umesto današnje 12. pozicije.

Partizan
foto: Starsport

A, ako hoćemo da idemo i malo dalje u budućnost, pa gledamo od 2006. godine i otcepljenja od Crne Gore - Partizan je doneo čak 93. boda, Zvezda 83.5, a mnogo ispod su Vojvodina i Čukarički sa 28, odnosno 12 bodova.

Poređenja radi, svi srpski klubovi, ako izuzmemo večite rivale, doneli su ukupno "samo" 60.5 bodova iz nadmetanja u evropskim takmičenjima.

Jasan je doprinos večitih rivala, ali jasno je i da reči Zvezdana Terzića, sa početka ovog teksta, nemaju utemeljenja u realnosti i praksi koja je sasvim drugačija od one u kojoj generalni direktor crveno-belih živi.

TERZI STIGAO ODGOVOR IZ HUMSKE

Iliev oštro uzvratio:Omalovažavanje!

Ivica Iliev
foto: Filip Plavčić

"Izuzetno poštujem Terzića i uvažavam Crvenu zvezdu i njene navijače, ali hajde da baratamo činjenicama, a ne da pričamo paušalno. Reći ću vam tačno procente koliko ko vuče u poslednjih pet godina: Zvezda 52 odsto, Partizan 33 odsto i ostali klubovi 15 odsto. To je činjenica", kaže Iliev, a potom dodaje:

"Niko da se zapita zbog čega nismo bili ranije među 15 najboljih. Pa zbog toga što je ranijih godina vukao Partizan, a Zvezde nigde nije bilo. Ne kroji se istorija onako kako nekom odgovara", poručio je tada sportski direktor crno-belih.

Kurir sport / N. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track