PARTIZAN NAJBOLJI NA SVETU, ZVEZDA PETA: Iza vicešampiona Srbije Ajaks, Salcburg i Benfika, parametri stvorene i dopuštene šanse
Foto: Starsport

fudbalska opservatorija

PARTIZAN NAJBOLJI NA SVETU, ZVEZDA PETA: Iza vicešampiona Srbije Ajaks, Salcburg i Benfika, parametri stvorene i dopuštene šanse

Fudbal -

Na osnovu istraživanja CIES-a crno-beli neprikosnoveni svetski lideri u nacionalnim šampionatima, u Superligi Srbije imaju 8,2 stvorene velike proilike po meču, dok su protivnicima dopustili tek 1,6, a odigran je i "večiti derbi"

Partizan je najbolji fudbalski klub na svetu, a Crvena zvezda je visokom na petom mestu! Tako kaže istraživanje ugledne Fudbalske opservatorije (CIES). O čemu se zapravo radi? Fudbalska opservatorija CIES napravila je veliko statističko istraživanje koje se tiče odnosa stvorenih velikih šansi i prilika koje je imao protivnik i po tim parametrima Partizan je neprikosnoven.

Privatna Arhiva
foto: CIES

U čitavom svetu, u ovom trenutku, Partizan ima najbolji odnos - odličan 5,00! Kako je izračunao "InStat", poznata kuća specijalizovana za statističke podatke u fudbalu, Partizan je u dosadašnjih 11 mečeva u Superligi stvorio 8,2 velikih šansi po meču, a dozvolio prosečno po utakmici tek 1,6 velikih prilika pred svojim golom, iako je odigran i "večiti derbi".

derbi
foto: Starsportphoto

Tako su crno-beli završili ispred Ajaksa (odnos 4,32), Salcburga (4,15), Benfike (3,77), ali i najvećeg rivala, prvaka Srbije Crvene zvezde (3,67). Recimo, Zvezda je do sada stvorila prosečno 8,8 velikih šansi, ali je rivalima dopustila 2,4, što donosi njihov konačan rezultat. U ovom istraživanju našli su se učinci 680 klubova u sezoni 2021/22 ili sezoni 2021 ukoliko se radi o ligama gde se prvenstva igraju u jednoj kalendarskoj godini. U Superligi Srbije, posle Partizana i Zvezde, najbolji odnos ima ekipa Čukaričkog (1.74), a iza njih sledi TSC (1.44). Kada se gleda samo pet najjačih liga Evrope, Mančester siti je najdominantniji tim sa odnosom 3.28, a potom slede Bajern iz Minhena (2.96), PSŽ (2.41), Everton (2.33)... Naravno, kada se govori o kvalitetu, Srbija je daleko slabija od liga tzv. "petice", pa otuda i ovako, na prvi pogled, čudna statistika!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track