LIVERPUL JE ISPOŠTOVAO SRBIJU KAO NIJEDAN KLUB: Pre četiri godine Klop i fudbaleri sa Enfilda nosili su NATALIJINU RAMONDU
Foto: Profimedia

velikANI

LIVERPUL JE ISPOŠTOVAO SRBIJU KAO NIJEDAN KLUB: Pre četiri godine Klop i fudbaleri sa Enfilda nosili su NATALIJINU RAMONDU

Fudbal -

Danas je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a gest Skauzera nikada ne sme biti zaboravljen

Liverpul kao fudbalski klub cenjen je, poštovan i voljen u Srbiji. Gest višestrukog prvaka Engleske i Evrope napravljen pre četiri godine u meču protiv Crvene zvezde u Ligi šampiona, kada su trener Jirgen Klop i svi fudbaleri nosili Natalijinu ramondu vredan je poštovanja i nikada ne sme biti zaboravljen.

Natalijina Ramonda
foto: Profimedia, Arhiva/ilustracija

Danas, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu koji je državni praznik u Srbiji, želimo da se setimo postupka engleskog velikana. Liverpul je prvi fudbalski klub ikada koji je igrao sa Natalijinom ramondom na grudima.

Liverpul
foto: Profimedia

Tog prohladnog 6. novembra na teren stadiona "Rajko Mitić" fudbaleri Liverpula istrčali su sa Natalijinom ramondom na grudima. Bio je to njihov gest prema Srbiji i srpskim vojnicima, pobednicima u Prvom svetskom ratu.

Jirgen Klop
foto: Starsport©

Ispoštovali su popularni Skauzeri svoje domaćine u svim segmentima. Uradili ono što niko u Srbiji nije očekivao. Svoj crveni mak (poppy), koji njihovi fudbaleri nose početkom novembra kao uspomenu na engleske, škotske i irske vojnike pale u Prvom svetskom ratu, zamenili su Natalijinom ramondom, koja je simbol vaskrsa srpske vojske, trijumfa na Solunskom frontu i povratka iz izbeglištva u borbenom jurišu u otadžbinu.

Virdžil van Dajk
foto: Profimedia

Valja pomenuti da su trener Jirgen Klop i rukovodstvo Liverpula odlučili da pred utakmicu sa Crvenom zvezdom kod kuće ostave svog fudbalera Džerdana Šaćirija, poznatog po provokacijama i albanskom šovinizmu. I time su pokazali koliko im je bilo stalo do fudbala, a ne politike.

Trent Aleksander Arnold
foto: Profimedia

Liverpul je te novembarske noći na opšte iznenađenje celokupne evroske i svetske javnosti izgubio od Crvene zvezde, rezultatom 0:2. Dvostruki strelac na tom meču bio je Milan Pavkov, koji se tako upisao u istoriju evropskog i svetskog šampiona iz 1991. godine.

Jirgen Klop, Natalijina Ramonda
foto: Starsport©

Na kraju sezone, Liverpul je osvojio Ligu šampiona trijumfom nad Totenhemom sa 2:0, identičnim rezultatom kojim je poražen od Crvene zvezde na Marakani. Golove u finalu koje je odigrano u Madridu na stadionu "Vanda Metropolitano", za Crvene sa Enfilda, postigli su Mohamed Salah i Divok Origi.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track