DOBIO JE 100. DERBI I JEDAN JE OD JUNAKA MEČA SA HRVATIMA: Imao sam utisak da u Zagreb idemo u RAT! Danas slavi 50. rođendan!
Foto: www.crvenazvezdafk.com

živ bio

DOBIO JE 100. DERBI I JEDAN JE OD JUNAKA MEČA SA HRVATIMA: Imao sam utisak da u Zagreb idemo u RAT! Danas slavi 50. rođendan!

Fudbal -

Sa crveno-belima je bio šampion i osvajač Kupa, sa reprezentacijom je igrao na Mundijalu 1998. i Evropskom prvenstvu 2000.

Na današnji dan pre 50 godina u Prištini rođen je Goran Đorović, bivši fudbaler Crvene zvezde i reprezentacije. Trenutno pomoćnik selektora Dragana Stojkovića Piksija u srpskom nacionalnom timu.

Goran Đorović
foto: Starsport©

Goran Đorović karijeru fudbalera počeo je zajedno sa bratom blizancem Zoranom u FK Priština. Za taj klub debitovao je protiv Leotara 1989. godine u Drugoj ligi i za tri sezone odigrao 97 prvenstvenih utakmica i postigao četiri gola.

Godine 1993. dolazi u Crvenu zvezdu. Nezvanično, Dragan Džajić je tada više želeo brata Zorana, ali je morao da povede i Gorana.

- Ne krijem, Zoran je zaista bio talentovaniji fudbaler od mene. Takođe sa statusom standardnog prvotimca Prištine, mlad, ambiciozan… Ali jednostavno nije dobio pravu šansu u Zvezdi. U fudbalu ništa nije sigurno. Nama dvojici niko nije garantovao mesto u timu po dolasku na Marakanu. Sam čin potpisivanja ugovora je bio ostvarenje sna, jer smo znali da je Zvezda neka druga dimenzija. Zoran danas živi u Beogradu, radili smo zajedno u mladoj reprezentaciji Srbije - rekao je nedavno za Mondo Goran Đorović.

U crveno-belom provešće četiri sezone od 1993. do 1997. godine. Osvojiće nacionalno prvenstvo (1995) i tri Kupa (1995, 1996, 1997). Odigrao je 136 utakmica i postigao tri gola. Do titule je stigao pod vođstvom Ljupka Petrovića, a u toj generaciji igrali su još Darko Kovačević, Nebojša Krupniković, Goran Stojiljković, Jovan Stanković, Nenad Sakić, Dejan Stefanović, iz omladinaca je u prvi tim prekomandovan Dejan Stanković. Dobijen je 100. večiti derbi na Marakani za Đurđevdan, rezultatom 2:1, kada je pobedonosni gol postigao Mitko Stojkovski.

- Jedan detalj je promenio tok cele utakmice. Jedna trenerska intuicija. Ljupko je mene prebacio na libera, Mitko je otišao na bok i rešio pobednika.

Stigao je i do kapitenske trake, a odigrao je svih šest utakmica u Kupu pobednika kupova 1996/97, kada je Zvezda eliminisala škotski Harts i nemački Kajzerslautern a poklekla u osmini finala protiv Barselone, pravog drim tima. Isticao se velikom borbenošću zbog čega je bio jedan od miljenika navijača.

O utakmici sa Barsom kaže:

- Barsa je posebna priča. Gvardiola, Luis Enrike, Ronaldo, Abelardo, Stoičkov… Nije nam bilo dobro posle žreba. Džaja je jedini bio optimista i zaista smo na Nou Kampu pružili odličan otpor. Nesreća je da na onaj način primimo gol u revanšu, samo par sekundi posle našeg vođstva. Stadion se tresao kada je Jovičić savladao Vitora Baiju… Ne samo 50.000 navijača, ubeđen sam da ni polovina naših igrača nije primetila kada je Đovani izjednačio rezultat.

Za reprezentaciju je zabeležio 49 utakmica. Debitovao je 23. decembra 1994. godine u Porto Alegreu protiv Brazila (0:2), a poslednji meč odigrao je 6. oktobra 2001. protiv Luksemburga (6:2). Odigrao je sve četiri utakmice na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, i to bez zamene, svih 360 minuta. Igrao je i na dva meča na Evropskom šampionatu u Belgiji i Holandiji 2000. godine, kada je Jugoslavija stigla do četvrtfinala.

Bio je učesnik antologijskih utakmica sa Hrvatima.

- Imao sam utisak da idemo u rat! U Beogradu je nestalo struje, tamo su nas dočekali uvredama i psovkama. Nikada neću da zaboravim taj bes publike u trenutku kada smo izašli na Maksimir da se zagrejemo. Mislim da smo psihološki bili spremniji od Hrvata i da je to presudilo u Zagrebu. Sećam se kako su prevrtali kontejnere i automobile dok smo išli od stadiona ka aerodromu. Za njih je to bio veliki šok, jer su posle trećeg mesta na Svetskom prvenstvu ostali bez plasmana na kontinentalni šampionat.

Iz Crvene zvezde je 1997. godine prešao u Seltu iz Viga, gde je uspešno igrao sve do 2001. godine, kada je prešao u Deportivo iz La Korunje. Sa Deportivom je osvojio Kup Španije 2002. godine, kao i španski Super kup iste godine, ali je imao velikih problema sa povredama, pa je za dve sezone u klubu odigrao samo 11 utakmica. Karijeru je završio u španskom drugoligašu Elčeu 2004. godine.

Goran Đorović kratko je bio direktor omladinske škole Crvene zvezde, ali je sa dužnosti razrešen po dolasku Dragana Stojkovića na mesto predsednika, kada ga je zamenio Mitar Mrkela. Jedno vreme je figurirao kao glavni kandidat za novog trenera crveno-belih, ali do te saradnje nije došlo.

Goran Đorović
foto: Starsport©

Kao selektor predvodio je U21 selekciju Srbije na Evropskom prvenstvu 2019. godine. Međutim, nije se proslavio. Loša atmosfera između igrača, tri utakmice, deset primljenih golova, nula osvojenih bodova i isto toliko postignutih golova iz igre… Bio je to učinak mlade reprezentacije na EP.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track