DRAGIŠA KOVAČEVIĆ PIŠE ZA KURIR: Rival nam je Ronaldov Portugal, ali građani Srbije neće moći da gledaju naš nacionalni tim
Foto: Privatna arhiva

KOLUMNA

DRAGIŠA KOVAČEVIĆ PIŠE ZA KURIR: Rival nam je Ronaldov Portugal, ali građani Srbije neće moći da gledaju naš nacionalni tim

Fudbal -

U više navrata pisao sam i objašnjavao zbog čega je građanima Srbije onemogućeno da na televiziji gledaju pohod Piksijevih izabranika ka Kataru.

To što redovno plaćaju pretplatu nije dovoljno, jer samo oni koji su pretplaćeni na SBB mrežu mogu da prate utakmice naše reprezentacije. Njih je u Srbiji nešto manje od jedne trećine.

Očigledno je da kod velikog broja građana postoji zabluda da pravo na prenose mečeva nacionalnog tima ima kablovski kanal Nova S.

Tu laž u javnost plasirali su mediji u vlasništvu Šolaka.

Istina je da je vlasnik tv prava na ove događaje njegova Junajted grupa, ali ti mečevi spadaju u događaje od posebnog značaja, koji se nalaze na listi regulatora, a njih mogu da prenose samo televizije koje pokrivaju teritoriju cele države i imaju slobodan pristup.

Ni jedan Šolakov kanal ne ispunjava ta dva uslova koji su precizirani Zakonom o elektronskim medijima.

U nedelju Srbija igra odlučujuću utakmicu za odlazak na Svetsko prvenstvo u Katar. Rival nam je Ronaldov Portugal, ali više od 70% građana Srbije neće moći da gleda naš nacionalni tim.

Za ovaj skandal nije kriv Šolak i njegova Junajted grupa.

On je to pravo zloupotrebio jer mu je, protivzakonito, omogućio REM.

Oni su kupili tv prava na ove događaje iako su znali, ako poštuju zakon, da neće moći da ih prenose na svojim kanalima.

Pitate se zašto su onda rizikovali i uložili ogroman novac u ovako rizičan i neizvestan posao?

Odgovor je vrlo jasan. Korumpirani REM, u kojem još sede ljudi koji su sa Šolakom svojevremeno osnovali KDS, koji je kasnije prerastao u SBB, garantovali su im da će, kao i mnogo puta pre toga, omogućiti da izigraju zakon i da najvećem delu Srbije uskrate gledanje naše reprezentacije.

Ostaje pitanje do kada će "nezavisni" REM da se bahati i kada će oni koji su u ovoj zemlji zaduženi da sprovode zakon reagovati i sprečiti dalje nezakonito korišćenje državnih resursa i pljačkanje države.

REM ima priliku već u nedelju da me demantuje ako nisam u pravu.

To će se desiti ukoliko odmah naloži SBB, što je njegova zakonska obaveza, da u vreme odigravanja utakmice Portugalija-Srbija, ZACRNI sliku na kanalu NOVA S, koji najavljuje da prenosi utakmicu sa liste događaja od posebnog interesa za gradjane Srbije.

U tom slučaju vlasnik tv prava ima dovoljno vremena da ovaj meč, za koji u Srbiji vlada ogromno interesovanje, proda ili ustupi televiziji koja ispunjava uslove koje propisuje zakon i odlučujući susret naše reprezentacije gledaju svi građani Srbije.

Za koju će se opciju odlučiti regulator, što bi rekao naš narod, živi bili pa videli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track