Najnovije vesti

SVE SE OPET VRTI OKO NOVCA! Evo zašto su nacionalne lige i UEFA protiv Mundijala na svake dve godine!
Foto: AP

FIFA U PROBLEMU

SVE SE OPET VRTI OKO NOVCA! Evo zašto su nacionalne lige i UEFA protiv Mundijala na svake dve godine!

Fudbal
01:09h

Da li iko pita išta igrače ili je samo bitan novac, upitao je uticajni novinar agencije "Rojters" Osjan Šajn

Svetska fudbalska federacija (FIFA) planira da se Svetsko prvenstvo održava na svake dve godine. Međutim, da to neće ići glatko postalo je jasno kada su UEFA i KOMNEBOL, evropska i južnoafrička konferederacija, odbacile taj predlog. Sada je jasno i zašto.

Nacionalne lige i UEFA bi, ukoliko se Svetsko prvenstvo pomeri sa četiri na dve godine, izgubile čak osam milijardi evra po sezoni. To su prognoze na osnovu izgubljenog novca od TV prava i komercijalnih ugovora, prenosi Rojters.

Češća međunarodna takmičenja i dodatne utakmice mogle bi da utiču na nacionalne lige, koje bi morale da smanje broj timova i čak promene raspored mečeva tokom radnih dana u sedmici.

Da je ideja FIFA ozbiljna govore i reči predsednika te organizacije Đanija Infantina da se raspravlja o tome da se Mundijal igra na dve godine. Međutim, UEFA je odmah stala protiv i čak osnovala sa KONMEBOL-om takmičenje u kome bi se sastali šampioni te dve konfereracije, za početak. Italija i Argentina prvi igraju, a postoji plan i da se proširi sve to u narednim godinama.

Ostaje nam da upitamo samo – kuda ide fudbal?

Da li iko pita išta igrače ili je samo bitan novac?

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja