FUDBALSKA REVOLUCIJA NE STAJE: Alavi bogataši sa istoka bi da KUPE SVE(T)! Arapi više i ne biraju kako će da gomilaju lovu!
Foto: EPA

velikan blizu preuzimanja

FUDBALSKA REVOLUCIJA NE STAJE: Alavi bogataši sa istoka bi da KUPE SVE(T)! Arapi više i ne biraju kako će da gomilaju lovu!

Fudbal -

U oktobru 2021. godine Javni investicioni fond (PIF) iz Saudijske Arabije, na čelu sa Muhamedom bin Salmanom, kupio je Njukasl, a ne namerava tu da stane.

Malo im jedno, revolucija u svetu fudbala, hoće da kupe sve

Premijerligaš je prodat za 300.000.000 evra, a sudeći po informacijama američkih medija koji se bave finansijama u svetu, bogati Arapi će uskoro postati većinski vlasnici Intera iz Milana.

Inter na čelu sa kineskom kompanijom Suning, finansijski nije stabilan već neko vreme. Kinzezi od 2016. godine imaju 70 odsto vlasništva ovog svetskog velikana, a u prethodnoj sezoni u kojoj su Nerazuri bili šampion Italije, zabeležen je gubitak od čak 320.000.000 evra.

Trenutno Inter gubi 15.000.000 evra mesečno, ali uprkos tome beleži odlične rezultate. Klub je posle 19 kola lider Serije A, a ostvario je i plasman u osminu finala Lige šampiona.

Ukoliko dođe do preuzimanja od strane fonda iz Saudijske Arabije, Inter će preko noći postati jedan od najbogatijih klubova na svetu, a pomenuta država će biti ozbiljan konkurent u fudbalu državama iz njenog okruženja.

Muhamed bin Salman
Muhamed bin Salmanfoto: EPA / G20 RIYADH SUMMIT

Podsetimo, moćnici iz Katara su kupili Pari Sen Žermen, dok je šeik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vlasnik Mančester sitija. U pitanju su najmoćniji fudbalski klubovi na svetu, a Inter bi uskoro mogao da stane rame uz rame sa njima.

Jasan je motiv njihovog ulaska u fudbal, bogati bi da postanu još bogatiji, a pitanje je da li je Inter krajnja meta i da li će novac od nafte stići samo do Milana.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track