TERZIĆ PORUČIO SA SKUPŠTINE KLUBA: Moćniji smo nego ikad, zarađujemo 30 miliona evra godišnje, cilj je da ta suma bude 50.000.000
Foto: www.crvenazvezdafk.com

opširan ekspoze

TERZIĆ PORUČIO SA SKUPŠTINE KLUBA: Moćniji smo nego ikad, zarađujemo 30 miliona evra godišnje, cilj je da ta suma bude 50.000.000

Fudbal -

Generalni direktor kluba iz Ljutice Bogdana predstavio četiri osnovna cilja i poručio da klub nikada više neće doći u situaciju iz 2014. kada je bio pred gašenjem

Fudbalski klub Crvena zvezda danas je održao sednicu Skupštine kluba. Delegatima se obratio i generalni direktor Zvezdan Terzić, čiji govor vam prenosimo u celosti.

Zvezdan Terzić otkrio je da su ispred kluba četiri glavna cilja, koja se moraju ostvariti. Naveo je i da će Crvena zvezda vraćati svoje dugove, ali tek kad proceni da to neće uticati na poslovanje kluba i rezultate.

Zvezdan Terzić
foto: FK Crvena zvezda

Prvi cilj – ostvarivanje sportskih rezultata, što podrazumeva šampionsku titulu i stalno igranje u grupnoj fazi UEFA takmičenja.

Drugi cilj – finansijska stabilnost I nesmetan rad kluba.

Treći cilj – ulaganje u razvoj infrastrukture na stadionu.

Četvrti cilj - dalji razvoj Omladinske škole.

Crvena zvezda je u proteklom periodu jako porasla kao klub u svim segmentima. I nastavljamo da rastemo. Ugled kluba je podignut na evropski nivo, sportski rezultati su fantastični. Osvojeni koeficijenti su olakšali ulazak u Uefina takmičenja i to je ogroman kapital kluba. Vrednost naših igrača je višestruko podignuta. Infrastruktura nam je za ponos. Omladinska škola je zaista postala prava fabrika igrača. Najbolji dokaz o ostvarenim sportskim rezultatima je transparent koji su naši navijači, a inače naši najveći kritičari, razvili na poslednjoj utakmici - “najveći uspeh u poslednjih 30 godina”.

I stvarno je protekla godina bila istorijska. U maju mesecu, radovali smo se i šampionskoj tituli I osvojenom kupu, posle 14 godina osvojena je dupla kruna. Dominirali smo u prvenstvu i osvojili četvrtu uzastopnu šampionsku titulu, a to nikada ranije nijednoj našoj generaciji nije uspelo. U avgustu mesecu po peti put zaredom obezbeđen je plasman u grupnu fazu Uefa takmičenja. Igrali smo u jakoj grupi sa portugalskom Bragom, danskim Midtjilandom i bugarskim Ludogorecom i sa 11 bodova osvojili prvo mesto u grupi.

Osvajanjem prvog mesta u grupi plasirali smo se u 1/8 finala Lige Evrope i posle 30 godina prvi put igramo martovske evropske utakmice. 25. februara ćemo znati ime narednog protivnika ali bez obzira što znamo da nas čeka neko od evropskih velikana, sigurni smo da ćemo pokazati da je Crvena zvezda danas moćnija nego ikada u poslednjih 30 godina i da će se Evropa u to uveriti. Pobedama u prethodnom periodu smo osvojili toliko bodova da smo povlašćeni u svim rundama kvalifikacija za Ligu šampiona sledećeg leta, što znači da treba da pobedimo slabije od sebe da bismo igrali Ligu šampiona.

Zvezdan Terzić
foto: www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitic

Crvena zvezda je 2014. godine bila na 210. mestu Uefa ranking liste a danas smo zvanično 35. klub Evrope i verovatno smo najuspešnija srpska firma u evropskim okvirima. Sportskim rezultatima smo doneli Srbiji koeficijente tako da kao 11. federacija u Evropi od sezone 2023. Srbija ima direktnog predstavnika u Ligi šampiona.

Danas se nastavlja prolećni deo prvenstva. U jesenjem delu smo potpuno neplanirano ostali bez 5 bodova u mečevima protiv Surdulice i doveli sebe u situaciju da imamo 5 bodova zaostatka u odnosu na prvoplasiranog. Međutim, ima mnogo da se igra, još 9 utakmica regularnog dela i 7 utakmica plej-ofa. 48 bodova je u igri. Moramo biti pravi I imati za cilj da pobedimo svih 16 utakmica. Imamo najbolji tim i najbolji stručni štab i uz maksimalnu posvećenost svih u klubu moramo ostvariti zacrtane sportske ciljeve. Imamo i dva derbija i šansu da u direktnim duelima pokažemo da smo bolji.

Što se tiče poslovnih rezultata, moram da kažem da smo omogućili nesmetano funkcionisanje kluba u nenormalnim uslovima u godini za nama. Izuzetno je teška i komplikovana bila prošla godina zbog epidemije korona virusa, ne samo u fudbalu nego u svetskoj ekonomiji generalno. Epidemija virusa Kovid 19 je žestoko uzdrmala fudbal u svetu. Svi klubovi u Evropi su ostali bez planiranog prihoda, poslovali su sa gubicima i imaju velike finansijske probleme. Ubeđen sam da je najteži period iza nas. Dolaze bolji dani. U januaru mesecu smo ostvarili dva transfera kojima smo prihodovali značajna sredstva i sada imamo stabilnu finansijsku situaciju. Od juna meseca do danas smo ostvarili skoro 12 miliona evra od transfera igrača a isto toliko smo zaradili i od Uefa bonusa.

Uspeli smo da zadržimo najvažnije igrače, odlično smo se pojačali, i igrački smo više nego konkurentni na evropskom nivou. Redovno dobijanje UEFA licence je potvrda da sve svoje finansijske obaveze ispunjavamo u propisanom roku. Crvena zvezda je kao sistem osposobila sebe da godišnje zarađuje preko 30 miliona evra. Koeficijenti na Uefa ranking listi i naši igrači su i najveći kapital našeg kluba. Samo iz ova dva izvora generišemo oko 25 miliona evra plus 10 miliona evra od sponzora i ulaznica. Naš plan je da razvojem svih potencijala kluba uvećavamo prihode i da oni u narednom periodu budu između 40 i 50 miliona na godišnjem nivou.

Zvezdan Terzić
foto: Zorana Jevtić

Moram istaći još jednu važnu činjenicu. Mi smo završili grupnu fazu Uefa lige kao prvoplasirani sa godišnjim budžetom od 30 miliona evra. Svi ostali osvajači prvih mesta, njih 7, imaju budžete između 150 i 200 miliona evra godišnje. Ista je situacija i sa klubovima koji su na Uefa ranking listi plasirani oko nas, između 30-40 pozicije. Mi moramo biti svesni, da ako želimo biti konkurentni u Evropi, mi ne možemo smanjivati budžet nego moramo povećavati svoje prihode. To je osnovni postulat fudbalskog biznisa, toga smo se držali sve ove godine iza nas i toga ćemo se držati i dalje.

Znam da ima i zlonamernih koji često gunđaju i komentarišu dug Crvene zvezde. Ja sam to prestao da komentarišem u medijima jer mediji od toga prave negativnu priču. Crvena zvezda je kroz svoju istoriju uvek imala dugove i finansijske probleme i nametanje te priče je danas samo nametanje negativnog pritiska u trenutku kada pravimo istorijske rezultate. Mogu da vam kažem da ne treba da brinite, dug našeg kluba je pod kontrolom, ne opterećuje rad kluba danas, niti će ga opterećivati u budućnosti. Operativni dug je manji od sposobnosti kluba da generiše prihod na godišnjem nivou. Kada procenimo da je vreme da vraćamo određena dugovanja tada ćemo ih i vraćati.

A koliko smo stabilni pokazuje činjenica da nam u prethodnoj godini nijedan jedini dan račun nije bio u blokadi, i da smo uvek imali sredstva na računu. Crvena zvezda nikada više neće biti u problemima kao 2014, dugoročno gledano klub nikada više ne može biti u nerešivim finansijskim problemima jer smo osposobili klub da zarađuje ogromne prihode. Posebno sada kada već imamo jasne pokazatelje da se posle korone evropsko tržište stabilizuje i očekuje se novi rast, a bonusi od Uefe se povecavaju za rekordnih 40%. To znači da će nam Liga Evrope donositi između 15-20 miliona evra a Liga šampiona između 35-40 miliona evra. Ali preduslov svega ovoga je da moramo imati dobre igrače, dobar tim i biti šampioni.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track