PARTIZAN POKORIO PRAG: Crno-beli MAJSTORIJOM Meniga slavili protiv Sparte! VIDEO
Foto: FK Partizan / Miroslav Todorović

Veličanstvena pobeda

PARTIZAN POKORIO PRAG: Crno-beli MAJSTORIJOM Meniga slavili protiv Sparte! VIDEO

Fudbal -

Fudbaleri Partizana pobedili su u Pragu Spartu sa 1:0 (0:0) u prvoj utakmici 1/16 finala Lige konferencija.

Jedini gol na utakmici je postigao Kvinsi Menig u 78. minutu.

Revanš je na programu narednog četvrtka 24. februara od 18.45 na stadionu Partizana.

Partizan je na početku utakmice imao dve prilike, preko Lazara Markovića i Kvinsija Meniga, ali je uspešniji bio domaći golman.

Sparta je u 10. minutu zapretila, kada je David Hancko pokušao glavom, a golman Aleksandar Popović odbranio. Golman crno-belih je i tri minuta kasnije dobro reagovao kod šuta Aleksandra Karabeca.

Marković je u 28. minutu šutirao pored stative, a posle toga nije bilo prilika, pa je prvi deo igre završen bez pogodaka.

U drugom poluvremenu prvi je zapretio beogradski klub, ali je dobra akcija završena lošim centaršutom Aleksandra Miljkovića u 54. minutu. Posle toga igralo se na sredini terena bez većih uzbudjenja, što su treneri iskoristili da promene pojedine igrače.

Posle prve ozbiljne šanse u nastavku, Partizan je poveo u 78. minutu, kada je posle dobrog centaršuta Saše Zdjelara Menig lobovao istrčalog golmana Sparte.

Crno-beli su mogli da udvostruče prednost u 84. minutu, ali je veliku priliku, posle dodavanja Marka Milovanovića, pred golom propustio Miloš Jojić, kada je njegov šut dobro odbranio Holec.

Sparta je najbolju priliku imala u prvom minutu nadoknade vremena, kada je posle kornera Hancko glavom poslao loptu pored gola.

Kurir sport

Partizan, Spartak
foto: FK Partizan / Miroslav Todorović

TOK MEČA

2. POLUVREME

90+1. minut - Joj, bilo je gusto pred golom Partizana. Sparta je propustila najbolju šansu na utakmici, a prvu u drugom poluvremenu. Lopta je nabačena iz kornera, Hancko je šutirao glavom sa leve strane, lopta prozujala pored stative, a dvojica igrača Sparta su bila kratka da je ćušnu u gol.

89. minut - Žuti karton za Terzića i Krejčia zbog koškanja.

84. minut - Auuu, kakvu je priliku Partizan propustio za 2:0. Milovanović je sjajno uposlio Jojića koji je izbio sam, ali je Holec odbranio.

83. minut - Izmena u Partizanu, izlazi strelac Menig a ulazi Nikola Terzić.

78. minut - Izmena u SParti, Panak menja Čelustku.

78. minut - GOOOL! Partizan vodi u Pragu! Strelac je Kvinsi Menig! Odličan napad Partizana, sjajan dugi pas Zdjelara dug oko 50 metara! Menig je dobio sjajnu loptu i sa ivice šesnaesterca lobovao golmana Sparte Holeca.

67. minut - Žuti karton za fudbalera Sparte Hložeka. Prvi žuti karton za domaći tim.

66. minut - Dvostruka izmena i u Sparti. Iz igre izlaze Pešek i Čvančara, a u igri su Krejči i Dočkal.

63. minut - Dvostruka izmena u Partizanu. Umesto Markovića ulazi Jović, a umesto Rikarda Milovanović.

61. minut - Opasan nalet Partizana, ali ofsajd zaustavlja napad crno-belih.

58. minut - Izmena u Partizanu, prinudna. Umesto Miljkovića koji se žali na povredu u igri je Marko Živković

57. minut - Izmena u Sparti, Haraslin umesto Karabeca ulazi u igru.

53. minut - Vujačić je faulirao jednog igrača Sparte na oko 25 metara od gola Partizana, opasno je za crno-bele. Ipak, Urošević sjajno interveniše posle centaršuta i otklanja opasnost.

49. minut - Partizan je organizovao prvi ozbiljniji napad u drugom poluvremenu. Jojić je poslao loptu ka Rikardu, ali je sudija signalizirao ofsajd.

46. minut - Izmena u Partizanu, umesto Bibrasa Natha u igri je Marko Jevtović.

1. POLUVREME

43. minut - Partizan je bio u napadu, Natho u prodoru, ali sudija ne svira prekršaj nad fudbalerom Partizana.

41. minut - Kontranad Sparte, Pavelka je pogrešio i poslao loptu u aut.

36. minut - Marković i Jojić su pokušali da kombinuju, ali bez uspeha po gol Sparte.

32. minut - Žuti karton za Lazara Markovića zbog oštrog starta.

29. minut - Opasan nalet Partizana, Urošević je šutirao, ali je njegov šut izblokiran. Korner za Partizan. Ništa od prilike za crno-bele.

28. minut - Još jedan pokušaj Markovića, bez uspeha.

22. minut - Uspeo je Partizan da smiri situaciju na terenu i neutrališe nalete Sparte. Sada su crno-beli bili u napadu, Natho je nabacio loptu u šesnaesterac, a Marković u petercu nije uspeo da je zahvati kako je planirao.

14. minut - Treća velika prilika za Spartu. Centrirao je Karabec iskosa sa desne strane, lopta je preletela sve i tik pored stative prošla u gol-aut.

13. minut - Urošević je maltene sa gol crte izbacio loptu. Opet je Hancko bio opasan po gol crno-belih. Tu je bio i Karabec, ali se isprečio Urošević.

10. minut - Prva opasna prilika pred golom Partizana. Pašek je centrirao, a Popović odbranio šut Hancka.

9. minut - Prvi ozbiljniji pokušaj Sparte, prošla je lopta po desnoj strani, ali loše centrirana lopta bila je lak plen za odbranu crno-belih.

7. minut - Novi nalet Partizana, Menig šutira sa ivice šesnaesterca, brani Holec.

5. minut - Novi pokušaj Markovića, posle kornera, lopta odlazi pored desne stative golmana Sparte.

4. minut - Prvi pokušaj Partizana, Marković je šutirao Holec izbio loptu u korner.

1. minut - Partizan je bio u šesnaestercu Sparte, Rikardo je pokušao da doda loptu, ali su se igrači Sparte odbranili.

21.00 - Počela je utakmica u Pragu

Sparta - Partizan

Stadion: Generali Arena, Prag

Sudija: Andreas Ekberg (Švedska), pomoćnici: Mehmet Kulum, Fredrik Klajver

Gledalaca: 1.000

SPARTA (4-3-3): Holek - Suhomel, Vitik, Čelustka, Hancko - Saček, Pavelka, Karabec - Pešek, Čvančara, Hložek. Trener: Pavel Vrba

PARTIZAN (4-2-3-1): Popović - Miljković, Vujačić, Miletić, Urošević - Jojić, Zdjelar - Natho, Marković, Menig - Rikardo. Trener: Aleksandar Stanojević

REZERVE

SPARTA: Heča, Kotek, Gabriel, Suček, Krejčil, Dočkal, Minčev, Haraslin, Polidar, Panak, Patrak, Rineš.

PARTIZAN: Stevanović, Saničanin, Holender, Pavlović, Baždar, M. Živković, Jevtović, Milovanović, Terzić, Jović, Lutovac, Smiljanić.

Sparta, Partizan, Prag
foto: FK Partizan

Fudbaleri Partizana evropsko proleće otvaraju od 21 čas gostovanjem Sparti u Pragu na "Generali areni".

U pitanju je prva utakmica 1/16 finala UEFA Lige konferencije. Revanš je za sedam dana na stadionu Partizana u Humskoj ulici.

Trener Aleksandar Stanojević je na put u Prag poveo 23 fudbalera, među kojima nisu Danilo Pantić, koji je zbog povrede završio sezonu, i Ljubomir Fejsa koji je nedavno potpisao za crno-bele i trebaće mu vremena da uđe u sistem. Posebno raduje informacije da je put Praga krenuo i prvi golman Aleksandar Popović koji je u Nišu doživeo neugodnu povredu na utakmici protiv Radničkog.

Crno-beli su u sredu odradili trening na čuvenom stadionu "Letna", koji sada po sponzoru zvanično nosi ime "Generali arena".

Shodno oštim protivpandemijskim merama koje još uvek vladaju u Češkoj utakmici će prisustvovati najviše 1.000 gledalaca. Iako je propisano da to budu isključivo domaći navijači, nema sumnje da će se i pristalice crno-belih boja snaći za ulaznice.

Partizan i "Knedličke" imaju zanimljivu istoriji. Biće ovo prvi međusobni duel posle skoro punih 56 godina. Tog davnog marta 1966. godine Partizan je u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona slavio sa 5:0 i time nadoknadio 1:4 iz Praga. Kovačević i Hasanagić su postigli po dva gola, a Vasović jedan.

Trener Aleksandar Stanojević ne voli mnogo da priča o tradiciji, on je maksimalno fokusiran na večerašnji duel protiv trećeg tima češkog šampionata u kojem od svojih igrača očekuje da pokažu sav potencijal. Protiv sebe će imati ekipu koja ima igra agresivan, brz i napadački fudbal, ali s druge strane i ostavlja dosta prostora za udare rivale, što bi crno-beli trebalo da iskoriste.

"Znamo šta nam je činiti i trudićemo se da iskoristimo sve ono što nam se bude pružilo. Oni su tim koji igra napadački, veliki broj igrača ulazi u završnicu napada, ali s druge strane, ostavljaju mnogo prostora što može da bude naša šansa", poručuje trener Aleksandar Stanojević.

Od trenutka kad je UEFA odlučila da ukine pravilo "gola u gostima" podatak da li se prva utakmica eliminacione faze nekog evropskog takmičenja prvo igra u gostima ili kod kuće izgubila je na težini, ali šef stručnog štaba Partizana voli što se revanš igra pred našim navijačima u Humskoj.

"Mislim da je model igre gde golovi u gostima ne vrede duplo mnogo pravedniji. Mi imamo želju da večeras ostvarimo pozitivan rezultat, a za mene je to sve ono što bismo u Beogradu mogli da sačuvamo ili prestignemo", naglasio je Stanojević.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track