KAKVI STE VI LICEMERI! FIFA, UEFA i Evroliga prekršili sve moguće statute oko mešanja POLITIKE U SPORT! Zašto ste NAS KAŽNJAVALI?!
Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT, EPA/ETIENNE LAURENT, Shutterstock, Profimedia

Ratuju sportom

KAKVI STE VI LICEMERI! FIFA, UEFA i Evroliga prekršili sve moguće statute oko mešanja POLITIKE U SPORT! Zašto ste NAS KAŽNJAVALI?!

Fudbal -

Glavni aktovi ovih organizacija najstrože zabranjuju mešanje politike u fudbal i košarku, što su njihovi čelnici preko noći pogazilI

Teško je zamisliti veće licemerje od ovoga što se trenutno dogada u svetskom sportu. Sportu koji bi trebalo da ujedinjuje ljude i da bude oslobođen politike, doživeo je veliki poraz.

Rat u Ukrajini odrazio se na sve sfere života, pa tako i na sport. Iako ni u jednom momentu nisu podržali invaziju svoje zemlje na Ukrajinu, ruski sportisti su se našli na žestokom udaru - ispaštaju, ni krivi, ni dužni. Ruski nacionalni timovi, klubovi i brojni vrhunski sportisti postali su žrtve politike.

Krovne sportske organizacije pokazale su Rusiji da neće imati milosti u odlukama i sportskim sankcijama zbog napada ove zemlje na Ukrajinu. Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) pozvao je sve sportske organizacije da iskljuce Rusiju i Belorusiju iz međunarodnih takmičenja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

CSKA, navijač, Rusija, Moskva
foto: Profimedia

Evropska fudbalska unija i Svetska fudbalska federacija (UEFA i FIFA), koji u svojim statutima izričito zabranjuju mešanje politike u sport, podlegli su pritisku i doneli odluku da suspenduju sve ruske selekcije i klubove u svojim takmičenjima, što je vrhunac licemerja.

Isto je učinila i Evroliga. Čelnici najjačeg evropskog klupskog takmičenja doneli su odluku da suspenduju ruske klubove do kraja sezone, pa tako CSKA, Uniks i Zenit više neće moći da igraju svoje mečeve. Reč je o klubovima koji su bili na dobrom putu da obezbede plasman u plej-of, pa se pitamo gde je tu pravda. Spomenute odluke nisu jedine koje su donesene na štetu ruskog sporta i ako se invazija na Ukrajinu nastavi, biće ih više i biće sve rigoroznije.

Nažalost, politika se po ko zna koji put preslikala na sprotske terene, a koliko to bolno ume da bude najbolje znaju Srbi, koji su 1992. godine to doživeli na svojoj koži.

Dodaćemo: Da li će i dalje srpske klubove kažnjavati kada dođe do skandiranja "Kosovo je Srbija", a sve pod izgovorom da je najstrože zabranjeno mešanje politike u sport.

SVE KAZNE U SAMO DVA DANA:

- UEFA oduzela Rusiji finale Lige šampiona

- Otkazana trka Formule 1 u Rusiji

- MOK pozvao sportske organizacije da iskljuce Rusiju iz međunarodnih takmičenja

- UEFA i FIFA izbacili ruske reprezentacije i klubove iz svojih takmičenja

- Evroliga suspendovala ruske klubove

- Rusiji oduzeta organizacija SP u odbojci

- Evropska rukometa federacija takođe je izbacila reprezentaciju i klubove

- Svetska košarkaška federacija izbacila reprezentaciju i sve klubove

- Svetska odbojkaška federacija izbacila reprezentaciju i klubove

- Međunarodna klizačka unija zabranila ruskim sportistima da se takmiče pod svojom zastavom

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track