U VENAMA MOG SINA TEČE UKRAJINSKA KRV! Golman Juventusa neće da igra protiv Rusa: Odbijam da SLUŠAM tu HIMNU na terenu!
Foto: Profimedia

rat u ukrajini

U VENAMA MOG SINA TEČE UKRAJINSKA KRV! Golman Juventusa neće da igra protiv Rusa: Odbijam da SLUŠAM tu HIMNU na terenu!

Fudbal -

Ne stišava se hajka na ruske sportiste i klubove zbog rata u Ukrajini.

Fudbalska reprezentacija Rusije trebala je 24. marta u okviru baraža za Svetsko prvenstvo u Kataru da dočeka Poljsku u Moskvi, ali po svemu sudeći od tog meča neće biti ništa.

Naime nakon oglašavanja Fudbalskog saveza Poljske i najboljeg igrača ove zemlje Roberta Levendovskog, koji su odbili da igraju protiv Rusije zbog vojne intervencije ove zemlje na teritoriji Ukrajine, sličnu poruku poslao je i golman Juventusa i reprezentacije ove zemlje Vojček Ščesni.

On je putem Instagrama istakao da jednostavno ne može da se pretvara da se ništa nije dogodilo i igra protiv selekcije zemlje koja je napala domovinu njegove supruge.

"Moja supruga je rođena u Ukrajini, ukrajinska krv teče venama mog sina, deo naše porodice je još uvek u Ukrajini, znam puno Ukrajinaca i svi su sjajni ljudi. Videti patnju na njihovim licima i strah za svoju zemlju... Ne mogu stajati mirno i pretvarati se da se ništa nije dogodilo.

Kada je Putin odlučio napasti Ukrajinu, objavio je rat ne samo Ukrajini nego i svim vrednostima koje Evropa zastupa. Sloboda, neovisnost, ali pre svega mir. 26. marta trebali smo igrati protiv Rusije u utakmici doigravanja za Mundijal 2022. u Kataru. I iako mi se srce slama dok ovo pišem, savest mi ne dozvoljava da igram

Predstavljati svoju zemlju najveća je čast u karijeri fudbalera, ali je još uvek izbor. Odbijam da igram protiv igrača koji odluče zastupati vrednosti i principe Rusije! Odbijam stajati na terenu u bojama svoje zemlje i slušati himnu Rusije! Odbijam učestvovati u sportu koji čak daje legitimitet postupcima ruske vlade

Znam da moj uticaj može biti samo simboličan, ali pozivam FIFA-u i UEFA-u da preduzmu mere i kazne Ruse za svoje postupke" , napisao je Ščesni.

Poljaci će svoj stav zajedno sa Švedskom i Češkom, koji se nalaze u okviru iste grupe baraza kao i Rusija, predstaviti FIFA I čekati njenu odluku.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track