PENAL ZA RENDŽERS NIJE BIO, ZVEZDA JE POKRADENA! SUDIJSKI EKSPERT GRMI: To se zove "iznuđen kontakt", isto se desilo u Subotici!
Foto: Starsport, Printscreen

zemljotres

PENAL ZA RENDŽERS NIJE BIO, ZVEZDA JE POKRADENA! SUDIJSKI EKSPERT GRMI: To se zove "iznuđen kontakt", isto se desilo u Subotici!

Fudbal -

Holandski arbitar nije trebalo da sluša ono što mu govore iz VAR sobe, jer je prvobitno doneo ispravnu odluku, smatra Miroslav Radoman

Crvena zvezda je oštećena u Škotskoj u porazu od Rendžersa (0:3), tvrdi za Kurir bivši fudbalski sudija Miroslav Radoman. Diskutabilan je penal za škotski tim, koji je izazvao dosta polemika, a koji je čini se preusmerio tok igre na vodenicu ekipe iz Glazgova, u prvoj utakmici osmine finala Lige Evrope.

Miroslav Radoman
foto: Starsport©

Duel Slavoljuba Srnića i Rajana Kenta u osmom minutu na ivici šesnaesterca glavni sudija Serdar Gezubujuk iz Holandije procenio je kao regularan. Tek posle intervencije iz VAR sobe i dužeg gledanja snimka odlučio je da svira penal koji je realizovao Džejms Tavernije.

- Insceniran je kontakt! Škotski fudbaler nije imao kontrolu lopte, kada je udario u igrača Zvezde, tačnije u nogu koja je ostala u pokretu. Sudija je uživo bio na metar od te situacije i prvobitno je doneo ispravnu odluku, kada je odlučio da se nastavi igra. Tu VAR soba uopšte nije trebalo da se meša. Sve je bilo čisto. Stručno, to se zove "iznuđeni kontakt", kada napadač udara u odbrambenog igrača i ostvaruje kontakt, a uz to nema kontrolu nad loptom - priča za Kurir Miroslav Radoman i dodaje:

- Istovetnu situaciju imali smo i za vikend, na utakmici između Spartaka i Partizana. Isto se desilo, bio je insceniran kontakt. U oba slučaja glavne sudije donele su prvobitno ispravnu odluku, a onda je došla intervencija iz VAR sobe. I oba puta su sudije menjale svoju odluku i svirale penal.

Miroslav Radoman ne sumnja u opravdanost VAR, ali smatra da kompjuterska tehnika itekako ima nedostataka.

- Nažalost, jedna naša ekipa je u Evropi osetila moć VAR-a. Ta utakmica pokazala je da je VAR potreban, da ima svrhu. Čak je bio i blagovremen, nije se dugo čekalo, kao što je bio slučaj kod nas, za vikend. Opet, sa druge strane VAR remeti fudbal, sveukupno ne donosi dobrobit. Opravdanost je pokazao kod ofsajd situacija u kojima su bili igrači Crvene zvezde, ali opet ponavljam, nije bilo potrebno da se oglašava kod tog spornog penala za Škote.

Potom je nekadašnji cenjeni sudija analizirao tri poništena gola za Crvenu zvezdu.

- U oba slučaja kada Aleksandar Katai postiže golove za Crvenu zvezdu, radi se o milimetrima. I tu je VAR bio u pravu. Kod trećeg gola Bena, ofsajd je bio vidljiv. Sudijski tim koji je vodio utakmicu nije imao težak posao, posebno glavni arbitar.

Aleksandar Katai
foto: www.crvenazvezdafk.com

Deluje da su igrači Crvene zvezde posle tri poništena gola i penala koji je promašio Aleksandar Katai psihički pali, te da nisu mogli da pogode gol protivnika ni iz zicer pozicija.

- Ja sam u fudbalu od 1978. godine, prvo kao igrač, potom kao sudija, kasnije kontrolor. Ne pamtim da su nekoj ekipi u jednoj utakmici poništena tri gola i da joj je sviran onakav penal, kakav je dobio Rendžers kod 0:0. Psihički, to ubija ekipu, demorališe igrače... To se videlo kod fudbalera Crvene zvezde. Nije lako kad daš gol, sudija ti ga poništi, onda ga primiš... I tako dva puta - analizira Miroslav Radoman i poentira:

Gelor Kanga
foto: www.crvenazvezdafk.com

- Treba imati jaku psihu da se to prebrodi za samo 90 minuta. Zvezda je nesrećno primila tri gola, a bila je ravnopravan rival Rendžersu. Bio je to susret dve izjednačene ekipe u kojoj je jedna, srećnija slavila sa 3:0. Zvezdi su za milimetar poništena dva gola i dosuđen je kazneni udarac protiv nje koji nije bio.

Miroslav Radoman u karijeri odsudio je 180 prvenstvenih utakmica, od toga 11 večitih derbija i jedan na kojem je bio pomoćni arbitar, potom sedam finala domaćeg kupa, uz 37 zvaničnih i još pet prijateljskih mečeva na evropskoj sceni.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track