DZJUBA IMA POREKLO IZ UKRAJINE, ALI SE OSEĆA KAO RUS: Zašto je odbio da igra za ZBORNAJU, i zašto su OBE STRANE ljute na njega?
Foto: Shutterstock

nije mu lako

DZJUBA IMA POREKLO IZ UKRAJINE, ALI SE OSEĆA KAO RUS: Zašto je odbio da igra za ZBORNAJU, i zašto su OBE STRANE ljute na njega?

Fudbal -

Napadač kluba iz Sankt Peterburga ima porodicu u obe zemlje

Artjom Dzjuba, kapiten Zenita iz Sankt Peterburga, našao se na meti kritika prvo ukrajinske, a potom i ruske javnosti.

Artem Dzjuba
foto: EPA

Artjoma Dzjubu su prvih dana ruske specijalne operacije u Ukrajini prostački napali fudbaleri iz te zemlje, Vitalij Mikolenko i Andrej Jermolenko, inače rođen u Rusiji u Sankt Peterburgu. Fudbaler nije želeo da im odgovori na njihov način, ali im je poručio da se oseća kao Rus i da o sukobu dve zemlje ima mišljenje, te da će ga zadržati za sebe. Danas je selektor ruske reprezentacije Valerij Karpin objavio da Dzjuba ne želi da igra za Rusiju zbog rata u Ukrajini, što je izazvalo revolt ruske javnosti, iako je fudbaler samo nekoliko sati posle izjave prvog trenera rekao da sukob nije razlog njegovog izostanka iz nacionalnog tima.

O čemu se zapravo radi? Zašto se Artjom Dzjuba našao na meti Ukrajinaca, a onda i Rusa. Portal Sport 24 donosi zanimljivu biografiju centarfora Zenita, piše da je Dzjubin otac rođen u Ukrajini i da je kao mladić došao u Moskvu, te da fudbaler sa te strane ima dosta bliže rodbine u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Artem Dzjuba
foto: Reuters

Dalje, portal Sport 24 piše. Sergej Vladimirovič Dzjuba je iz grada Lubni, u Poltavskoj oblasti Ukrajine. Kada je došao u Moskvu, zaposlio se kao policajac, a zatim oženio devojkom iz Čuvašije Svetlanom. Artjom i njegova mlađa sestra rođeni su u Moskvi.

Samo prezime Dzjuba je ukrajinskog porekla. U ukrajinskim i beloruskim rečnicima, reči „dzjuba” ili „dzjubenko” označavaju osobu sa tragovima malih boginja na licu. Postoji još jedna verzija, prema kojoj prezime "Dzjuba" potiče od reči "dzjob", što znači ptičji kljun.

U fudbalskoj reprezentaciji Rusije ima još nekoliko fudbalera sa ukrajinskim korenima. Otac Antona Zabolotnjog je iz grada Rubižni, u Luganskoj oblasti. U omladinskom timu Rusije postoje tri igrača poreklom iz Ukrajine - Danil Lesovoj je odrastao u Kijevu i tamo započeo svoju fudbalsku karijeru, Danil Hlusevič je rođen u Simferopolju na Krimu, a Igor Kalinjin u Kerču.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track