U KOCKASTIM DRESOVIMA IŠLI NA POSAO: Utakmica koja je izazvala NEZAPAMĆENU EUFORIJU! Čitava Hrvatska je slavila pobedu nad Srbijom
Foto: EPA

na današnji dan

U KOCKASTIM DRESOVIMA IŠLI NA POSAO: Utakmica koja je izazvala NEZAPAMĆENU EUFORIJU! Čitava Hrvatska je slavila pobedu nad Srbijom

Fudbal -

Na današnji 2013. godine fudbalska reprezentacija Srbije poražena je u Zagrebu od Hrvatske rezultatom 2:0.

I dok se u Srbiji malo ko uopšte seća same utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, u komšiluku se svake godine rado prisete susreta na stadionu Maksimir.

Golove za "vatrene" postigli su Mario Mandžukić i Ivica Olića, a Hrvatska je u nastavku kvalifikacija obezbedila odlazak na Mundijal u Brazilu.

Hrvatska - Srbija 2:0

Hrvatska: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić (od 82. Lovren) - Modrić, Kovačić, Rakitić - Kranjčar (od 63. Vida), Mandžukić, Olić (od 83. Vukojević). Selektor: Igor Štimac.

Srbija: Brkić - Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov - Ignjovski (od 75. Petrović), Radovanović, Tošić - Đuričić, Stevanović (od 57. Tadić), Šćepović (od 9. Đorđević). Selektor: Siniša Mihajlović

Stadion: Maksimir, 35.000 navijača

Sudija: Cunej Čakir (Turska)

Strelci: 23. Mandžukić, 37. Olić.

Srbija je kvalifikacije završila na trećem mestu A grupe iza Belgije i Hrvatske koja je potom u baražu pobedila Island rezultatom 2:0.

Kada je reč o meču u Zagrebu, Hrvati su i te kako umeli da proslave trijumf nad Srbijom.

Celog dana je vladala velika euforija, a Fudbalski savez Hrvatske uticao je na stvaranje atmosfere koja je pomogla "vatrenima" da trijumfuju na važnoj utakmici.

Prema navodima "24 sata" Savez je od ljudi i dece tražio da u dresovima hrvatske reprezentacije odlaze na posao, fakultet i škole, a čak i oni koji nisu imali dresove, tada su ih nabavljali.

Drugi meč u dve reprezentacije u grupi koji je odigran na punoj Marakani u Beogradu završen je rezultatom 1:1. Na kraju je Hrvatska sa 17 bodova bila ispred Srbije koja je osvojila tri boda manje. Ispostavilo se da je upravo meč u Zagrebu prelomio na stranu Hrvatske koja je takmičenje na Svetskom prvenstvu u Brazilu završila u grupnoj fazi.

Grupu A naše komšije su završile na trećem mestu iza Brazila i Meksika, a ispred Kameruna.

A tadašnji selektor Igor Štimac ponesen euforijom nakon pobede protiv Srbije je najavio odlazak do finala.

- Ova reprezentacija je bolja od "Vatrenih" iz 1990-ih, ona može do kraja. Ako ne bude u finalu Svetskog prvenstva, obećavam da ću da podnesem ostavku. Ja sam najsrećniji čovek na svetu. Priuštio sam zadovoljstvo svom narodu, to je blagoslov - poručio je Štimac.

Sa druge strane, Siniša Mihajlović je bio razočaran.

- Bez obzira na sve što se pojavljivalo u medijima poslednjih dana, verujte da je nama više žao zbog poraza u Zagrebu nego vama. Vi ćete za desetak dana da zaboravite tu utakmicu, a mi ćemo je nositi celi život - rekao je tada Mihajlović.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track