SVE ŠTO MORATE DA ZNATE O ŽREBU VEKA! Danas je veliki dan za Srbiju! Ko su potencijalni rivali i kakva su pravila izvlačenja?
Foto: EPA/Noushad Thekkayil

vodič kroz izvlačenje

SVE ŠTO MORATE DA ZNATE O ŽREBU VEKA! Danas je veliki dan za Srbiju! Ko su potencijalni rivali i kakva su pravila izvlačenja?

Fudbal -

Večeras ćemo konačno saznati rivale za Svetsko prvenstvo, a Kurir vam donosi sve što treba da znate o famoznom izvlačenju kuglica!

Dugo smo ga čekali, još od 14. novembra 2021. godine, kada je reprezentacija Srbije šokirala Portugal usred Lisabona, a sada je konačno stigao red na žreb za Svetsko prvenstvo!

Famozno izvlačenje kuglica će biti održano danas od 18 časova u Dohi (direktan prenos na RTS 1), glavnom i najvećem gradu Katara, države koja organizuje ovaj specifičan Mundijal, prvi koji se ne igra preko leta, već je zbog visokih temperatura u toj državi zakazan za novembar i decembar.

Još i pre nego što je postalo poznato koje sve ekipe će biti mogući protivnik Piksijevim "orlovima", navijači nacionalnog tima su razmišljali koga bi voleli da vide kao protivnike Srbije u grupnoj fazi.

Kao i na svakom žrebu, postoje pravila koja ne dozvoljavaju pojedinim državama da budu izvučene u istu grupu što bitno utiče na sve ekipe, a Kurir vam otkriva sve što treba da znate o žrebu za Svetsko prvenstvo!

Čak i na dan žreba nije kompletiran spisak učesnika jer je preostalo da se odigra nekoliko utakmica baraža i tako dobije konačan spisak od 32 reprezentacije na Mundijalu.

Danska - Srbija, Srbija, Orlovi, Kopenhagen, Predrag Rajković, Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović
foto: FSS

Ono što nas najviše zanima i direktno se tiče Srbije, jeste pravilo po kojem u jednoj grupi mogu da se nađu samo dve evropske selekcije. Reprezentacija Srbije svoje rivale čeka iz trećeg šešira, a nakon izvlačenja svih ekipa iz prva dva šešira znaćemo opcije koje su u igri za naše momke.

S obzirom na to da u prvom i drugom šeširu ima po pet predstavnika Starog kontinenta, jasno je da će neke od osam grupa biti zatvorene za Srbiju. Kada je reč o drugim kontinentima, samo jedna ekipa može da se nađe u grupi, što će dalje da suzi krug potencijalnih rivala koji dolaze iz četvrtog šešira. FIFA je napravila šešire koristeći plasman na rang listi, a relevantna je lista koja je objavljena u četvrtak 31. marta, uz napomenu da će Katar kao domaćin biti u prvom žrebu bez obzira na to što samo Saudijska Arabija ima lošiji rang od svih učesnika.

Piksijevu četu čakaju velikani, dužnici i "nagazne mine"

Kada je reč o potencijalnim protivnicima Srbije, navijači su prilično podeljeni, bar po pitanju prvog šešira. Katar je ekipa koju svako priželjkuje. Jeste u pitanju domaćin, ali u 2022. godini ne bi smeli ni da pomišljamo da bi mogao da se ponovi skandal iz 2002, kada je Južna Koreja, takođe kao domaćin, ozbiljno pogurana do polufinala.

Ostale ekipe će svakako biti veliki favoriti za plasman u nokaut fazu, ali pored Francuske, Brazila, Argentine, Španije i Belgije, Piksijeva ekipa bi mogla da se nadigrava sa Engleskom, kao i sa Portugalom, koji je već nadigran. Dilema za drugi šešir je velika.

Komšijski derbi protiv Hrvatske, revanš Švajcarskoj za Mundijal u Rusiji, ili objektivno najslabije SAD? Sigurno je da bi mnogi, uzimajući u obzir sve opcije, voleli da izbegnu Nemačku, Holandiju, pa čak i Dansku, koja je nedavno pobedila Srbiju rezultatom 3:0.

Detalj sa utakmice Srbija - Švajcarska u Kaljiningradu 2018.
Detalj sa utakmice Srbija - Švajcarska u Kaljiningradu 2018.foto: EPA/Martin Divisek

Četvrti šešir donosi ekipe znatno manjeg kvaliteta, ali neke koje su u kvalifikacijama oduševile. Takva je Kanada, koju je do plasmana predvodio Milan Borjan, pa bi mnogi baš zbog golmana Crvene zvezde voleli da vide Srbiju na terenu sa reprezentacijom koja će učestvovati na drugom SP u istoriji. Ima i puno onih koji priželjkuju Saudijsku Arabiju, a čak i u najslabijem šeširu postoje mine.

To su afričke selekcije Gana i Kamerun, kao i vatreni Južnoamerikanci - Ekvador. Tri ekipe iz četvrtog šešira su nepoznate, mečeve baraža igraće u junu, a među onima koji traže mesto na Mundijalu su Kostarika, Peru, Australija, kao i evropske reprezentacije Vels, Ukrajina i Škotska.

Evo kako su novinari Kurira tipovali žreb za Srbiju

Aleksandar Radonić: Engleska, SAD, Srbija, Saudijska Arabija.

Aleksandar Knežević: Katar, SAD, Srbija, Ekvador.

Predrag Gajić: Argentina, Hrvatska, Srbija, Kanada.

ŠEŠIRI ZA MUNDIJAL

Prvi: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španija, Portugal.

Drugi: Holandija, SAD, Hrvatska, Danska, Nemačka, Švajcarska, Urugvaj, Meksiko.

Treći: Srbija, Senegal, Japan, Iran, Moroko, Južna Koreja, Poljska, Tunis.

Četvrti: Kanada, Kamerun, Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, Vels/Škotska/Ukrajina, Peru/Australija/Ujedinjeni Arapski Emirati, Kostarika/Novi Zeland.

Bora, legenda! Srbin specijalni gost na izvlačenju

Bora Milutinović
foto: EPA/Noushad Thekkayil

Proslavljeni srpski fudbaler i trener Bora Milutinović učestvovaće na žrebu kao specijalni gost i jedan od ambasadora Mundijala u Kataru. FIFA je saopštila da će u Kongresnom centru u Dohi prisustvovati 2.000 ljudi. Program će, uz pomoć asistenata, pored Milutinovića, voditi bivši fudbaleri i fudbalerke sa svih strana sveta. Među njima su i Džermejn Dženas (Engleska), Kafu (Brazil), Lotar Mateus (Nemačka), Džej-Džej Okoča (Nigerija), Tim Kejhil (Australija)...

Kurir sport/A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track