UKRAJINCI IGRAJU ZA SVETSKO PRVENSTVO: Ceo svet gledaće utakmicu iz Glazgova protiv Škotske
Foto: Shutterstock

baraž za sp

UKRAJINCI IGRAJU ZA SVETSKO PRVENSTVO: Ceo svet gledaće utakmicu iz Glazgova protiv Škotske

Fudbal -

Pobednik duela između Škotske i Ukrajine igraće 5. juna protiv Velsa u Kardifu

Fudbalska reprezentacija Ukrajine igra večeras utakmicu protiv selekcije Škotske u baraž meču za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Škotska
foto: Starsport©

Meč će biti odigran u Glazgovu na stadionu "Hempden park" od 20.45 časova. Pored takmičarskog značaja, jer plasman vodi na Mundijal, utakmica ima i političku konotaciju zbog sukoba u Ukrajini.

Pobednik tog meča igraće protiv selekcije Velsa, koja je još u martu bila bolja od Austrije rezultatom 2:1. Utakmica je na programu 5. juna u Kardifu.

Andrej Jarmolenko
foto: EPA

Da podsetimo, usled rata FIFA i UEFA su kaznile fudbalsku reprezentaciju Rusije izbacivši je iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Tako je bez borbe Poljska prošla dalje, koja je potom u odlučujućem meču bila bolja od Švedske i domogla se Katara.

Ukrajina je dobila mogućnost da njen meč sa Škotskom koji je trebalo da bude igran 24. marta bude odložen za 1. jun.

- Dali smo im vreme koje im je bilo potrebno. Pomogli smo im koliko smo mogli, ali u sredu uveče moramo da budemo spremni da se borimo za svoje snove - rekao je fudbaler Liverpula Endrju Robertson za Bi-Bi-Si (BBC) i dodao:

Endrju Robertson
foto: EPA

- Svi verovatno žele da Ukrajina pobedi. Ako bi igrali protiv bilo koje druge zemlje, verovatno bih želeo da oni pobede, ali nažalost oni igraju protiv moje države i moraćemo da ih zaustavimo.

Fudbalska reprezentacija Ukrajine u proteklih mesec dana pripremala se u Sloveniji, u mestu Brdo. Selektor Aleksandar Petrakov na raspolaganju je imao 24 fudbalera.

Aleksandar Petrakov
foto: EPA

- Osećam veliku odgovornost prema našim navijačima, našim oružanim snagama, običnim ljudima koji su sada kod kuće u Ukrajini. Pozvao sam suprugu i kćerku. Kažu da je tiho, da je trenutno sve u redu. Svi momci zovu, svi su zabrinuti za rodbinu, nije lako misliti na fudbal. Tamo kod kuće naši se bore i ginu u rovovima - rekao je Petrakov.

Zanimljivo, dve selekcije, Škotska i Ukrajine odigraće na jesen još dve utakmice, u UEFA Ligi nacija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track