NADREALNA PREVARA IZ BOSNE! NA EURO ZA DIJABETIČARE U FUDBALU VODILI ZDRAVE LJUDE: Tri puta uzastopno postali prvaci Evrope!
Foto: PRINTSCREEN / FACEBOOK

ŠTA URADIŠTE

NADREALNA PREVARA IZ BOSNE! NA EURO ZA DIJABETIČARE U FUDBALU VODILI ZDRAVE LJUDE: Tri puta uzastopno postali prvaci Evrope!

Fudbal -

Ovo je zaista potpuno neverovatno. Raznorazne vesti stižu sa svih krajeva sveta, ali nešto ovakvo... Nikada nismo ni čuli, ni videli, ni napisali.

Radi se u reprezentaciji dijabetičara Bosne i Hercegovine. Oni su evropski vladari u fudbalu za ljude sa dijabetesom. Doduše, uz jedan "mali" problem. Oni godinama falsifikiju lazne dijagnoze igračima.

Kako pišu Nezavisne, tim koji je od milošte nazvan "najslađom reprezentacijom" napravio je prevaru svetskih razmera. Švercujući fudbalere koji nemaju šećernu bolest oni su tri posta postali prvaci Evrope (Dia Euro). Sve to otkrio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Bivši selektor Saša Vitković i igrač Zijad Karčić tvrde da je ulazak lažnih dijabetičara u reprezentaciju omogućio njen osnivač i klupski doktor Midhat Mujić. Prema navodima CIN-a on je zdravim odraslim igračima pisao uverenja da imaju ovu bolest, a ujedno i davao instrukcije kako da se ponašaju i prevare sve oko njih. Doktor je slao organizatorima EURO uverenja o bolesti igrača i garanciju da za istinitost navoda odgovora Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

U moru primera ove neverovatne prevare izdvajamo jedan koji su otkrili istraživaci iz CIN.

Pred EP 2017. godine Zijad Karčić i golman Amer Šarić su postali novi reprezentativci. Obojica su dobili potvrde o bolesti, a Karčić i ne krije da je njegova potvrda lažna.

- Tačno je da smo lažirali taj papir da bih otišao u Bukurešt na EURO. Napisano mi je da imam dijabetes tip 1.

Doktor Mujić mu je dao i aparat za merenje šećera u krvi i trakice koje je morao nositi tokom prvenstva. Objasnio mu je kako će se ponašati ako organizatori prvenstva provedu kontrolu krvi.

- Ako bi mene neko pitao: jesam, dijabetičar sam, imam tip 1 i da pokažem taj papir na kojem je to napisano - otkrio je Karčić.

Ulogu dijabetičara je, kaže, glumio i tokom okupljanja reprezentacija na ručkovima u zajedničkom restoranu - fingirao je davanje insulina tako što je na kožu prislanjao dozer sa čepom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track