JOVIĆ SRUŠIO ŠVEDSKU! Velika pobeda Piksijevih Orlova na teškom gostovanju! Srbija u trci za prvo mesto (VIDEO)
Foto: Profimedia

LIGA NACIJA

JOVIĆ SRUŠIO ŠVEDSKU! Velika pobeda Piksijevih Orlova na teškom gostovanju! Srbija u trci za prvo mesto (VIDEO)

Fudbal -

Fudbaleri Srbije ostvarili su veliku pobedu i stigli do izuzetno važnih bodova u trećem kolu Lige nacija. Orlovi Dragana Stojkovića Piksija pobedili su na gostovanju Švedsku rezultatom 1:0.

Strelac jedinog gola za Srbiju, koja je odigrala odličnu utakmicu, bio je Luka Jović u 48. minutu prvog poluvremena.

Napadač Real Madrida je postigao gol na drugoj uzastopnoj utakmici za Srbiju, što može da mu posluži kao motivacija za narednu sezonu nakon što je u tek završenoj imao problema sa minutažom u "kraljevskom klubu".

Srbija je na "Frends Areni" imala veliku i glasnu podršku navijača koji su prilično dobro napunili sektor koji im je namenjen i od je starta bila bolji rival. Preko dodavanja je kontrolisala posed, a preko poseda u potpunosti držala pod kontrolom stanje na terenu.

Jeste falilo pravih šansi i više udaraca prema golu u prvom delu igre i tačno je da je Švedska imala najbolju šansu u tom periodu.

Nakon što je Klason iz odlične pozicije, sa pet metara udaljenosti, šutirao pored gola u 45. minutu, usledila je kazna.

Tadić je izveo korner, Pavlović sjajno spustio glavom, a Jović loptu prosledio u mrežu Olsena u pravom momentu.

Dragan Stojković je pravio brzo izmene, pa su se na terenu našli Nemanja Radonjić, Filip Kostić, zatim i Uroš Račić, pa kasnije i Saša Lukić.

Vezni red je pojačan kada su Šveđani zaigrali ozbiljnije, naređali su u tim momentima nekoliko udaraca, ali nijedan nije ozbiljnije pretio Dmitroviću.

Uspeli su Orlovi da povrate kontrolu, iskoristili su ofanzivu rivala i prostor koji su dobili pred njihovim golom. Imali su još nekoliko dobrih situacija, ali rezultat je ostao nepromenjen.

Srbija je izdržala i poslednje udare Šveđana u poslednjim minutima meča i stigla je do važne i zaslužene pobede.

U drugom meču grupe 4 B Lige nacija Norveška i Slovenija su odigrale bez golova, što znači da je Srbija i te kako u igri za prvo mesto.

Norveška ima sedam bodova, Srbija šest, Švedska tri, a Slovenija jedan bod.

Tok meča:

Švedska - Srbija 0:1

Drugo poluvreme:

Kraj utakmice! Velika pobeda za Srbiju u Švedskoj!

90. minut - Loš pokušaj Forsberga sa distance. U nadoknadi vremena će se igrati još tri minuta.

85. minut - Snažan udarac Radonjića pravo u Olsena. Šteta što Srbija nema ubedljiviju prednost.

83. minut - Velika prilika za Srbiju! Kostić je poslao loptu u srce šesnaesterrca ka Sergeju Milinkoviću-Saviću, ali je njegov udarac izblokiran pa su Orlovi dobili udarac iz ugla.

81. minut - Udarac Kostića nije bio dovoljno snažan i precizan. Dobio je loptu od Radonjića, ali je ona završila u rukama Olsena.

79. minut - Menjao je i Anderson, pa je u igri sada prva zvezda Šveđana, Emil Forsberg umesto Olsona, kao i Gudmundson umesto Klasona.

77. minut - Strahinja Pavlović se žalio na povredu i prepustio je mesto na terenu Stefanu Mitroviću. Jović je takođe završio ovaj meč, umesto njega je u igri Saša Lukić. Stojković pojačava vezni red.

74. minut - Augustinson je bio neprecizan, šutirao je preko gola iz ne baš najlakše pozicije.

72. minut - Posle nekog vremena dobar napad Srbije. Završeno je nekontrolisanim udarcem Jovića levom nogom.

Srbija, Švedska
foto: Profimedia

69. minut - Evo i prvog udarca u okvir gola i prva odbrana Marka Dmitrovića. Piksi izmenom želi da smiri situaciju na terenu. U igri je Uroš Račić, umesto Đuričića.

67. minut - Najbolji period Šveđana od starta meča. Sada je važno da Orlovi nastave tamo gde su stali i da povrate kontrolu na ovoj utakmici.

63. minut - Dvostruka izmena Dragana Stojkovića. Umesto Alekse Terzića i Darka Lazovića na terenu su Filip Kostić i Nemanja Radonjić.

Gol Jovića za 1:0

61. minut - Opasna je bila pozicija, srećom Svanberg je prvo pokodio živi zid, a potom loptu posle odbitka poslao visoko iznad gola.

60. minut - Samo žuti karton za Strahinju Pavlovića koji je na nezgodnom mestu sa leđa oborio protivničkog igrača. Neki drugi sudija bi možda pokazao i crveni karton.

51. minut - Srbija veoma dobra i u uvodnim minutima nastavka. Šveđani su u dve situacije panično izbacivali loptu iz kaznenog prostora, a šteta je što Lazović nije bolje šutirao iz sasvim dobre situacije.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Prvo poluvreme:

48. minut - GOOOL! Luka Jović je strelac za Srbiju! Tadić je izveo udarac iz ugla, a Pavlović je glavom vratio loptu prema Joviću koji je loptu prosledio u mrežu i tako kaznio domaćine za veliki promašaj, ali i doneo Orlovima zasluženu prednost u poslednjim sekundama prvog dela igre.

Bolje je Srbija izgledala na terenu od današnjeg protivnika. Većim brojem dodavanja je kontrolisala posed, strpljivo je tražila šanse za centaršut i najčešće preko njih pokušavala da preti. Prave prilike dugo nije bilo, a prvu na meču je imao upravo strelac pogotka, kada je njegov udarac izblokiran. Švedska je svoju veliku priliku imala neposredno pre vodećeg gola Srbije.

45. minut - I onda ni iz čega Šveđani dolaze do najbolje šanse na utakmici. Sa pet metara udaljenosti Klason je šutirao pored gola, a Dmitrović i Srbija su imali sreće.

43. minut - Nezgodan centaršut Tadića je mogao da završi u mreži Šveđana, ali je ipak prošla sa druge strane stative.

Srbija, Švedska
foto: Profimedia

42. minut - Žuti karton za Olsona. Morao je da pravi faul sa leđa na ivici kaznenog prostora, nakon što mu je Luka Jović oduzeo loptu.

40. minut - Neobična situacija - izmena u prvom poluvremenu. Nažalost, zbog povredeje Nilson morao da napusti teren. U igri je Kurtulus.

37. minut - Novi žuti karton, ovog puta za Đuričića.

35. minut - Uigrana akcija Orlova iz slobodnog udarca, na kraju opasna igra Milinković-Savića. Tadić je poslao loptu Joviću, on ju je prebacio do fudbalera Lacija.

33. minut - Evo i prave prilike! Jović je šutirao, ali je izblokiran, pa je Srbija dobila novi korner.

31. minut - Šteta! Nakon slobodnog za Švedsku, Srbija je krenula u kontranapad, a defanzivci Švedske su uspeli da stignu Đuričića u šesnaestercu i da izbace loptu u korner.

29. minut - Prvi žuti karton na utakmici. Nemanja Gudelj je bio neoprezan i zbog opasne igra sudija Viser je odlučio da ga javno opomene.

Luka Jović, Srbija, Švedska
foto: Profimedia

22. minut - Definitivno je u prvom poluvremenu centašut glavno oružje naše ekipe. Đuričić je šutirao glavom preko glova, a još jednom je lopta išla i prema Joviću. Još uvek bez prave šanse, ali ima razloga za zadovoljstvo onim što smo videli do sada.

19. minut - Prva prilika za Švedsku! Nikola Milenković se okliznuo, a u šansi se našao Viktor Klason, srećom njegov udarac nije bio dobar i završio je pored gola.

18. minut - Kao što su i očekivali domaćini, stadion kapaciteta 50.000 polu je prazan, ali je pun sektor namenjen srpskim navijačima koji glasno podržavaju našu reprezentaciju. Na terenu još uvek bez ozbiljnije prilike na obe strane.

14. minut - Posed lopte ne mora da bude presudna stavka u fudbalu, ali je svakako dobra vest što naši igrači za sada dominiraju kada je ta stavka u pitanju.

8. minut - Dobar start meča za ekipu Dragana Stojkovića. Još uvek nema prave šanse, ali sada su Orlovi preko Tadića i Lazovića uspeli da ubace loptu pred gol Olsena, nažalost pokušaj Terzića nije bio dobar, a potom Jović nije uspeo da stigne do lopte.

4. minut - Prva dobra situacija za Srbiju! Darko Lazović je utrčao u kazneni prostor Šveđana, dobio je loptu, ali nije uspeo da pronađe prostor za udarac ili povratni pas.

1. minut - Počela je utakmica u Štokholmu.

Uoči meča:

Stadion: Frends arena

Sudija: Lorens Viser (Belgija)

ŠVEDSKA (4-3-3): Olsen – Anderson, Nilson, Ekdal, Avgustinson – Kajuste, Olson, Svanberg – Elanga, Kuason, Klason.

SRBIJA (3-4-2-1): Dmitrović – Milenković, Veljković, Pavlović – Lazović, Gudelj, Milinković-Savić, Terzić – Tadić, Đuričić – Jović.

Umesto Aleksandra Mitrovića koji je suspendovan zbog žutih kartona koje je dobio na utakmicama protiv Norveške i Slovenije napad će predvoditi Luka Jović, a u junskom terminu za reprezentacije prve minute će odigrati trojica igrača: Marko Dmitrović, Aleksa Terzić i Filip Đuričić, koji nisu imali priliku da se nađu na terenu na prethodna dva meča.

Šveđane je uoči meča protiv Srbije mučio isti problem o kojem je posle utakmica protiv Norveške (0:1) i Slovenije (4:1) na stadionu Rajko Mitić, pričao selektor Dragan Stojković.

Podsetimo, legendarni Piksi je oba puta istakao da je očekivao veću podršku sa tribina, a u skandinavskoj zemlji očekuju da oko pola kapaciteta "Frends arene" bude popunjeno, što je daleko ispod očekivanja i proseka za utakmice nacionalnog tima Švedske.

Posle dva kola, Srbija i Švedska imaju identični učinak, pošto su obe ekipe poražene od Norveške i isto tako, oba tima su bila bolja od Slovenije.

U isto vreme Norveška i Slovenija će u Oslu odmeriti snage, a domaća selekcija bi pobedom napravila solidan korak prema plasmanu u A ligu nacija.

Pobednik u meču "orlova" u Švedskoj učinio bi sebi veliku uslugu u daljoj trci za prvo mesto.

Dragan Stojković je u najavi utakmice trećeg kola rekao da poštuje selekciju Švedske i da je to tim koji može da napravi problem bilo kojoj ekipi.

"O Švedskoj mislim sve najbolje. Reč je o ekipi koju moraš da poštuješ u svakom smislu. Kako tehničkom, tako fizičkom i taktičkom, uvek su u vrhu i praktično mogu da pobede svakog rivala", rekao je Stojković.

Oba tima posle prva dva kola imaju po pobedu i poraz, odnosno tri boda.

"Šteta je što se nisu kvalifikovali za Katar, to je za mene malo iznenadjenje, ali to ne menja moje mišljenje o njima. Švedska je tim koji može da napravi problem bilo kojoj ekipi", dodao je selektor Srbije.

On je naveo da ga ne zanima previše na koje igrače Švedska može da računa za predstojeći meč, već da isključivo gleda svoj tim i da je fokusiran na to šta Srbija može da uradi.

"Jedno je sigurno, protivnik će da izadje sa 11 igrača kao i mi. Naravno, imamo informacije i upoznati smo sa detaljima o stilu igre švedskog tima, ali nas ništa od toga previše ne opterećuje. Ko može da igra igraće, ko ne može neće i idemo dalje".

Kapiten Srbije Dušan Tadić je rekao da Švedsku godinama unazad krasi timski duh, da je to ekipa koja je sjajno organizovana, fizički jaka i koja igra vrlo disciplinovano.

"Kolektivno se brane, isto tako i napadaju, neće nam biti nimalo lako. U svakom slučaju dobar test za našu ekipu da vidimo koliko možemo. Radujem se ovom izazovu u Stokholmu i nadam se pobedi. Švedska igra tvrdo i žustro, ali to je dodatni motiv za naše igrače. Probaćemo da im odgovorimo našim stilom igre. Da dominiramo, da protivnik trčia mi da se pitamo. Nebitno je da li ćemo igrati sa jednim ili sa dva napadača. To je odluka selektora", rekao je Tadić.

Kurir sport

Bonus video:

03:15

Piksi zaplakao pred novinarima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track