NISMO SMELI DA PRIČAMO KAO SRBI: Čuveni Hrvati pričali o životu u Jugoslaviji!
Foto: Profimedia

Šok intervju

NISMO SMELI DA PRIČAMO KAO SRBI: Čuveni Hrvati pričali o životu u Jugoslaviji!

Fudbal -

Britanski list Gardijan objavio dokumentarni film posvećen prvoj fudbalskoj reprezentaciji Hrvatske sa početka 90-tih godina prošlog veka.

Novinar Luis Majls je za potrebe dokumentarca obavio razgovore sa članovima ove ekipe, a u prvom planu su Igor Štimac, Slaven Bilić, Zvonimir Boban, Davor Šuker i Robert Prosinečki.

Bilić je pričao o svom detinjstvu u Jugoslaviji, provedenom u Splitu, gde je odrastao i Štimac.

-Imao sam divno detinjstvo. Lako je sada reći sve negativno o Jugoslaviji. Ali imali smo odlično obrazovanje, igrali smo fudbal na ulicama i bilo je neverovatno bezbedno. Split je prelep grad, sportski grad i ništa drugo nismo znali. Mi nismo bili kao Čehoslovačka, Mađarska, Rumunija, Poljska. Bili smo između. Gledali smo finale FA kupa iz Engleske na televiziji i moj otac je kupovao ploče AC/DC-ja i Iron Maidena koje se nisu mogle kupiti u Mađarskoj ili Čehoslovačkoj. Naravno da nismo smeli otvoreno da razgovaramo kao Srbi i bilo je protivzakonito biti nacionalista. Sećam se da smo pevali hrvatske pesme kao da su zabranjeno voće jer u tim godinama voliš biti buntovnik.

Britanski medij je pokušao da uporedi rat u Ukrajini sa građanskim ratom u Jugoslaviji, o čemu je pričao Štimac. On se dotakao i čuvene utakmice između Dinama i Crvene zvezde.

-Sve su to isplanirali Srbi. Čak je i ratni zločinac Arkan rekao da su se organizovali da izazovu incidente, a zatim da upru prstom u hrvatski nacionalizam. Veoma smo slični Boban i ja, jer kad osetimo nepravdu spremni smo da umremo - rekao je Štimac i potom dodao: - Isto je kao u Ukrajini, ali i postoji velika razlika. Ceo svet stoji uz Ukrajinu. Niko nije stajao pored nas. Niko nije želeo da Hrvatska postane samostalna. Evropi i svetu Jugoslavija je bila potrebna kao fleksibilna komunistička zemlja, kao štit mira. Kakvu smo pomoć dobili? Bilo je tipova koji su nam prodavali pištolje za 1.000 dolara za odbranu od tenkova i aviona. Ali se sada bojim za ukrajinski narod. Pate, umiru. Nepravda je ovo što se tamo dešava. Ceo svet treba da se bori protiv toga. Sećam se kako nam je bilo u Hrvatskoj, pa znam koliko smo potrebni Ukrajini.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track