FUDBAL SE DELI NA PRE I POSLE SAKIJA: Pobeda protiv Zvezde promenila ISTORIJU Milana

prestižna nagrada uefe

FUDBAL SE DELI NA PRE I POSLE SAKIJA: Pobeda protiv Zvezde promenila ISTORIJU Milana

Fudbal -

Pored izbora za UEFA Igrača godine, na svečanosti koja se u četvrtak održava u Istanbulu tradicionalno će biti dodeljena ’Nagrada Predsednika UEFA’ koja ovoga puta ide u ruke italijanskog stručnjaka Ariga Sakija.

U obrazloženju se navodi da je „mali broj ljudi na svetu uspeo toliko da izmeni filozofiju jedne igre kao što je to učinio Arigo Saki. Fudbal pripada dvema različitim epohama: pre i posle Sakija. Na stotine taktičkih inovacija koje je izmislio i uspešno primenio, danas su baza svake fudbalske strategije i model koji prate generacije i generacije mladih stručnjaka.

Arigo Saki
foto: EPA

Saki je preformulisao etiku timskog posla koja je za rezultat imala apsolutnu harmoniju na terenu. Perfektna sinhronizacija, neustrašivi pobednički mentalitet nezavisno od toga da li njegova ekipa igra kod kuće ili na strani, delovali su skoro natprirodno tih 80ih godina prošlog veka. U tome je zapravo razlika između veličine i savršenstva“.

Fudbalskog revolucionara iz Fuzinjana, naša publika je prvi put upoznala tokom antologijskog tromeča između Milana i Crvene zvezde u osmini finala Kupa evropskih šampiona 1988. godine. Jedna izjava Ariga Sakija koja se nalazi i u knjizi ’Piksi-SVE ZA DESET’ najbolje govori o viziji i autoritetu koji su ovog legendarnog stručnjaka krasili od samog početka trenerske karijere.

Naime, posle ponovljenog meča u Beogradu i pobede ’rosonera’ boljim izvođenjem penala, Saki je otkrio šta se dešavalo na sastanku dan pre utakmice:

Proveo sam sinoć deset sati u razgovoru sa svojim igračima. Rekao sam im koliko bi ova pobeda mogla da bude važna za istoriju Milana. Shvatili su poentu.

Crvena Zvezda, Vladimir Cvetković, Rud Gulit, Donadoni
foto: Printscreen

Gulit mi je rekao:

Mister, igraću makar i jednom nogom. Ne zanima me rizik od povrede.“

I bio je fenomenalan. Bravo Rud. Ova pobeda mi je jedna od najdražih u karijeri, u rangu sa onom protiv Napolija kada smo obezbedili Skudeto. Otkriću vam i tajnu oko penala. Pitao sam igrače ima li dobrovoljaca? Njih pet-šest je podiglo ruku. Moja ideja je bila da Van Basten šutira prvi, ali mi je rekao da se ne oseća dobro. Marko je veliki emotivac i mnogo ga je pogodila povreda Donadonija. Kada su Roberta izneli s terena, krenuo je ka svlačionici. Stegao sam ga snažno za mišicu i upitao: „Gde si pošao?“ Uspeo sam da ga urazumim i vratim u igru. Barezi je izrazio želju da prvi šutirapenal. Ne znam više šta da kažem o Franku. Nemam dovoljno epiteta. Bio je stratosferičan. Kao lav. S takvim igračima je pravo uživanje raditi trenerski posao.

Erik Kantona
foto: Privatna arhiva

Nagrada Predsednika UEFA dodeljuje se od 1998. godine, a do sada su je osvajala mnoga legendarna imena evropskog i svetskog fudbala poput Di Stefana, Bobija

Nagrada Predsednika UEFA dodeljuje se od 1998. godine, a do sada su je osvajala mnoga legendarna imena evropskog i svetskog fudbala poput Di Stefana, Bobija Robsona, Euzebija, Kope, Rajkarda, Rivere, Bekenbauera, Masopusta, Totija, Bekama, Kantone, Drogbe. Prošle godine, nagrada je pripala medicinskoj ekipi reprezentacije Danske i Simonu Kjeru koji su pravovremenom reakcijom na utakmici Evropskog prvenstva u Kopenhagenu spasili život Kristijanu Eriksenu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track