MOŽE LI ZVEZDA KAO DINAMO? Hrvatski predstavnik POKAZAO kako se igra protiv velikana
Foto: Shutterstock/Nanashiz, Shutterstock/Minoli, Printscreen/Wikipedia

SMERNICE

MOŽE LI ZVEZDA KAO DINAMO? Hrvatski predstavnik POKAZAO kako se igra protiv velikana

Fudbal -

Dinamo Zagreb otvorio je ovogodišnju grupnu fazu Lige šampiona senzacionalnom pobedom nad engleskim Čelsijem na Maksimiru, rezultatom 1:0.

Dinamo je tako pokazao da ima "recept" za Engleze, odnosno timove iz Londona, jer je u poslednjih 7 godina ostvarivao pobede nad Arsenalom, Totenhemom, Vest Hemom i sada Čelsijem.

U sezoni 2019/2020 godine Modri su izgledali kao ekipa iz "liga petice", kada su savladali Atalantu sa 4:0, ali su nesrećni remiji sa Šahtjorom (3:3 i 2:2) ostavili Dinamo na poslednjem mestu na tabeli grupe C najjačeg evropskog klupskog takmičenja, iza Mančester Sitija, Atalante i Šahtjora.

Dinamo Zagreb
foto: Profimedia

Sa druge strane, zagrebački tim imao je i brojna razočarenja i poraze, kao što je sezona 2016/2017, kada u grupi Lige šampiona sa Juventusom, Seviljom i Lionom nije osvojio nijedan bod, uz poražavajuću gol razliku 0:15.

Ovakve oscilacije u rezultatima mogu da se pripišu pre svega ogromnim finansijskim razlikama koje postoje između klubova iz najjačih evropskih liga i onih koji dolaze sa Balkana.

Kada se uporede vrednosti timova Dinama i Čelsija na sajtu Transfermarkt, Englezi imaju osam puta skuplji tim od Zagrepčana. Preciznije, vrednost svih Dinamovih igrača procenjuje se na 95,95 miliona evra, dok londonski Plavci vrede 798,50 miliona evra.

Ovo poređenje dovodi nas do Crvene zvezde i njenog narednog protivnika u Ligi Evrope - Monaka.

Crvena Zvezda, Partizan, Večiti Derbi, 168. večiti derbi
foto: Nenad Kostić

Odnos vrednosti timova Monaka i Zvezde je proporcionalno približan gore navedenom, uz malo povoljniju poziciju Zvezde u odnosu na Dinamo u tom pogledu. Tako, vrednost francuskog tima prema Transfermarktu iznosi 342,60 miliona evra, dok beogradski crveno-beli vrede 52,35 miliona evra, što je skoro sedam puta veća vrednost.

Ono što ne ide u prilog srpskom timu je činjenica da Dinamo, i pored malog broja stranih igrača, ima skoro duplo skuplji tim.

I kada se uporede samo igrači najveće vrednosti, razlika na strani Monaka je drastična.

Četiri najskuplja igrača Monaka su Benoa Badiašil (30 miliona evra), Mohamed Kamara (27 miliona evra), Visam Ben-Jeder i Aleksandr Golovin (po 25 miliona evra). U beogradskom timu nema igrača čija je procenjena vrednost na tržištu dvocifrena (u Dinamu primera radi Luka Ivanušec i Mislav Orsić vrede 12,5 odnosno 10 miliona evra). Mirko Ivanić je procenjen na 8 miliona evra, Aleksandar Katai, Aleksandar Dragović i mladi Strahinja Eraković po 5 miliona evra.

Lako se izvodi zaključak da su samo dva igrača Monaka skuplja nego ceo tim Crvene zvezde. To i ne čudi, jer su Kneževi jedan od klubova sa najvećom zaradom od izlaznih transfera u Evropi.

deskttop
foto: Profimedia

Zvezda se kao i prethodnih sezona u predstojećem meču može osloniti na domaći teren i podršku kakvu Monako ni približno nema.

Međutim, ta već dobro poznata parola ne može biti osnovna uzdanica crveno-belima u narednom okršaju.

Pristup igri kakav je Dinamo imao protiv Čelsija, uz mnogo "korisnog" trčanja i stabilnost u odbrani, trebali bi biti smernice kojih beogradski tim treba da se drži. Naravno, uz sve to, često sportska sreća može biti presudna. Ali sreću nekada treba i zaslužiti.

Meč prvog kola Lige Evrope između Crvene zvezde i Monaka na programu je u četvrtak, 8. septembra, sa početkom od 21:00h, na stadionu Rajko Mitić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track