PIKSI, ČOVEK KOJI JE VRATIO VERU U SRPSKI FUDBAL: Pravi Mister posle Radomira Antića, osoba sa vizijom, harizmom i autoritetom
Foto: Starsport

lider

PIKSI, ČOVEK KOJI JE VRATIO VERU U SRPSKI FUDBAL: Pravi Mister posle Radomira Antića, osoba sa vizijom, harizmom i autoritetom

Fudbal -

Čovek zvani uspeh. Tako bi ukratko mogla da se opiše misija Dragana Stojkovića Piksija na mestu selektora fudbalske reprezentacije Srbije.

Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport

Sa istim igračima koje su imali bivši selektori Mladen Krstajić i Ljubiša Tumbaković, Dragan Stojković uradio je ono što je malo ko u Srbiji očekivao. Uspeo je da se plasira na Mundijal u Kataru kao prvi u grupi, a u utorak veče je u Oslu srpska selekcija potukla Norvešku (2:0) i overila prolaz u elitnu A diviziju Lige nacija. U oktobru će Piksi biti na žrebu za Evropsko prvenstvo, UEFA takmičenje koje u Srbiji čekaju od 2000. godine. Lepa prilika da se nada i trećem velikom uspehu kao selektor.

Ako je do trenera, jeste. Dragan Stojković Piksi svojom harizmom i autoritetom postavio se kao vođa jedne sjajne generacije srpskih fudbalera. Pod njegovom komandom Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić, Dušan Vlahović, Sergej Milinković-Savić, Filip Kostić i ostali pružaju svoj maksimum. Složio je stvari Piksi kako treba, "dobio svlačionicu" što bi rekli igrači, razvio timski duh i kult reprezentacije. Milina je videti srpske igrače i selektora kako složno pevaju himnu "Bože pravde". Očigledno je da im to prija, da ih vezuje i budi osećaj pripadnosti. Verujemo da se tome posebno raduje Siniša Mihajlović, rodonačelnik te pojave i pevanja nacionalne himne, baš onako kako rade sve zemlje u svetu.

Srpski fudbaleri sa osmehom dolaze na okupljanja reprezentacije. Piksi je u realnost pretvorio sliku koju je pre više od jedne decenije gradio Radomir Antić. Danas igrači žele da igraju za Srbiju, nešto što nam je delovalo nerealno do pre samo dve godine. I to je rezultat pojave, autoriteta i ličnosti Dragana Stojkovića.

Radomir Antić
foto: EPA

Gledano kroz brojke Dragan Stojković je na dobrom putu da postane najuspešniji srpski selektor. Piksi je vodio Srbiju na 20 mečeva i zabeležio 13 pobeda, četiri remija i tri poraza uz gol razliku 41:19. Statistički gledano, u samostalnoj Srbiji od 2006. godine samo pokojni Radomir Antić imao je više ostvarenih pobeda od Stojkovića. On je u periodu od 20. avgusta 2008. do 15. septembra 2010. godine na 28 mečeva upisao 17 pobeda, tri remija i osam poraza. Ako gledamo procentualno broj ostvarenih pobeda, onda je Piksi ispred Antića jer je ostvario 65 odsto trijumfa, a pokojni Antara 60 odsto. I jedan i drugi dobili su od igrača nadimak - Mister.

Dragan Stojković Piksi je promućuran čovek, koji ne živi na lovorikama i staroj slavi. Svestan je da u fudbalu moraš stalno da se dokazuješ. Tako pored fudbalskog znanja, dosta polaže i na diplomatiju. Sa svojim prvim saradnikom Stevanom Stojanovićem privolio je mladog Stefana Mitrovića da pre Kanade izabere Srbiju. Na dobrom je putu da isto uradi i sa Lazarom Samardžićem, iako nasuprot sebe ima moćnu Nemačku. A, ima tu još nekoliko potencijalnih mladih Srba iz inostranstva koji su u Piksijevom tefteru. Ali, o njima, nekom drugom prilikom...

Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport

Srušio je Dragan Stojković razne stereotipe - da Tadić i Sergej ne mogu zajedno, da će se Mitrović i Vlahović gušiti u napadu, da Kostić nema defanzivu, da Srbije ne može da igra sa tri štopera... I šta sve ne još. Dobio je Piksi tri vrhunska golmana, nekoliko rešenja u defanzivi, posebno u veznom redu, gde su mu procvetali Saša Lukić i novi srpski biser Ivan Ilić. Tu je i nikad jača klupa, pa Srbija stvarno deluje moćno i složno pred Katar.

Svaka čast, legendo!

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track