SRBIJA ĆE MORATI PREKO HRVATSKE DO EURA?! Simulacija žreba najveće šanse daje komšijama, a EVO kome još!
Foto: Profimedia

EVROPSKO PRVENSTVO

SRBIJA ĆE MORATI PREKO HRVATSKE DO EURA?! Simulacija žreba najveće šanse daje komšijama, a EVO kome još!

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije je pobedom nad Norveškom u Ligi Nacija obezbedila minimalno baraž za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a 9. oktobra će saznati imena protivnika u kvalifikacijama za direktan plasman na ovo takmičenje.

Plasman na EP obezbediće najbolje dve ekipe iz svake grupe kvalifikacija, a Srbija se zahvaljujući dobrim rezultatima u Ligi Nacija nalazi u drugom šeširu.

Čim je završena utakmica sa Norveškom, krenule su kalkulacije koja je najteža, a koja najlakša potencijalna grupa za Orlove.

Sajt Weglobalfootball, specijalizovan za fudbalsku statistiku i simulacije, otišao je nešto dalje u tim kalkulacijama, te je urađena prognoza u procentima za svaku reprezentaciju koji su očekivani protivnici u grupi.

Što se tiče srpske reprezentacije, najveća je šansa da će iz prvog šešira izvući Hrvatsku - 11,5 %.

Iz trećeg šešira Jermeniji se daje 11,9% šanse, iz četvrtog Kazahstanu 13,7%, Estoniji iz petog 11,4% i San Marinu iz šestog šešira 10,3% šansi.

Treba svakako napomenuti da nije moguće da Srbija izvuče baš ovakvu grupu, jer će Hrvatska kao učesnik završnog turnira Lige nacija biti smeštena u grupi sa pet ekipa, ali ova simulacija, koja je ponovljena 1.000 puta, dala je određene naznake kako bi sve to moglo da izgleda.

Kada se pogledaju protivnici, ovo bi verovatno bila i jedna od lakših grupa za srpsku reprezentaciju.

Simulacija je urađena i na osnovu određenih zabrana i ograničenja, koja će da budu primenjena u pravom žrebu:

Političke - u istoj grupi zbog političke situacije ne mogu biti Jermenija i Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija, BiH i "tzv. Kosovo", Srbija i "tzv. Kosovo".

Vremenski uslovi - najviše dve države sa visokim i srednjim rizikom od teških zimskih uslova mogu biti u istoj grupi: Belorusija, Estonija, Farska ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija i Norveška.

Prekomerna putovanja - Azerbejdžan, Island i Kazahstan usled geografskog položaja imaju određena ograničenja, tako da ne mogu igrati u grupi sa više od jedne zemlje koja je na krajnjoj udaljenosti od njih. Po ovom kriterijumu, broj ekipa protiv kojih Kazahstan može biti u istoj grupi je znatno smanjen, te se stoga nešto veći procenat daje ovoj selekciji kao protivniku Orlova.

Šeširi za žreb:

PRVI ŠEŠIR: Holandija, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska, Poljska.

DRUGI ŠEŠIR: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska.

TREĆI ŠEŠIR: Ukrajina, Albanija, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Island, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Jermenija.

ČETVRTI ŠEŠIR: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, tzv. Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva, Severna Makedonija.

PETI ŠEŠIR: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta.

ŠESTI ŠEŠIR: Andora, San Marino, Lihtenštajn.

Sajt Weglobalfootball sadrži i opciju za preuzimanje simulatora ovog žreba, tako da ljubitelji fudbala mogu da urade i samostalan eksperiment.

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine igra se u Nemačkoj, u periodu od 14. juna - 14. jula.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track