OVA LEPOTICA ULAZI U ISTORIJU ITALIJANSKOG FUDBALA: Devojka iz Toskane biće prva žena koja će suditi utakmicu u SERIJI A
Foto: Profimedia

lepo

OVA LEPOTICA ULAZI U ISTORIJU ITALIJANSKOG FUDBALA: Devojka iz Toskane biće prva žena koja će suditi utakmicu u SERIJI A

Fudbal -

Posle 124 godine, koliko se igra fudbal u Italiji, jedna žena će suditi utakmicu najvišeg ranga. Devojka iz Toskane Marija Sole Ferijeri Kaputi vodiće u nedelju utakmicu između Sasuola i Salernitane (15.00).

Marija Sole Ferijeri Kaputi
foto: Profimedia

Lepa Marija će tako ući u istoriju italijanskog fudbala. Kao prva žena koja je kao glavni sudija vodila utakmicu Serije A. Rodom je iz grada Livorna, iz pokrajine Toskane.

Pre dve godine domogla se Serije C, gde se pokazala kao odličan sudija. Marijina priprema i odlučnost već tada su impresionirali AIA, Udruženje italijanskih sudija, čiji članovi nisu mnogo razmišljali, pa je sledeće godine unapređena i vodila je utakmice Serije B, a njeno vatreno krštenje bilo je na meču između Ćitadele i SPAL.

Sada je Marija Sole Ferijeri Kaputi spremna da debituje u najvišem italijanskom fudbalskom rangu. Biće zanimljivo videti je na meču između Sasuola i Salernitane, 2. oktobra. Zanimljivo je da lepa Marija nije aktivna na društvenim mrežama. Nema profile na instagramu i fejsbuku, dok je na tviteru poslednju objavu imala pre dve godine.

Marija Sole Ferijeri Kaputi
foto: EPA

Sve je više žena sudija koje dobijaju poverenje UEFA i FIFA. Stefani Frapar fudbalski sudija iz Francuske, koja se nalazi na listi UEFA od 2009. godine, bila je prva žena koja je sudila meč Superkupa UEFA 2019. godine, između Liverpula i Čelsija. Takođe Francuskinja je bila prva žena koja je vodila utakmicu Ligi šampiona, u sezoni 2020/21, kada je sudila meč Juventus - Dinamo Kijev.

Marija Sole Ferijeri Kaputi
foto: EPA

I na Mundijalu u Kataru biće ženskih sudija. Za turnir, koji će biti održan od 20. novembra do 18. decembra 2022, FIFA je imenovala ukupno šest ženskih zvaničnika, od kojih tri kao glavne sudije, a preostale tri kao pomoćne sudije.

Pored Stefani Frapar, za sudije su pozvani Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana, dok će za pomoćne sudije biti navedene Brazilka Neuza Bek, Meksikanka Karen Dijaz Medina i Amerikanka Ketrin Nezbit.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track