AUTOBUS GRUPA ZA SRBIJU U KVALIFIKACIJAMA ZA EP: Orlovi mogu i "šipka transom" do Budimpešte, Sofije i Podgorice!
Foto: Dado Đilas, Profimedia

neće se umoriti od puta

AUTOBUS GRUPA ZA SRBIJU U KVALIFIKACIJAMA ZA EP: Orlovi mogu i "šipka transom" do Budimpešte, Sofije i Podgorice!

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije dobila je grupu po meri za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine. Naoko, onako na prvu, srpski fudbaleri neće mnogo putovati, jer su nam rivali iz komšiluka - selekcije Mađarske, Crne Gore i Bugarske, te nacionalni tim Litvanije.

Dragan Stojković, Dragan Stojković Piksi, orlovi, fudbal
foto: @starsport

Selektor Dragan Stojković Piksi imao je zanimljivu opasku čim je video protivnike s kojima će Srbija igrati:

- Jedna vrlo otvorena grupa, komšijska. Možemo autobusom, da uštedimo koji dinar, da ne idemo avionom. Imamo vremena da analiziramo sve protivnike.

A koliko će to zapravo srpski fudbaleri putovati, tačnije, koliku će kilometražu prevaliti u ovim kvalifikacijama? Krenimo redom. Najdužu distancu "orlovi" će preći kada budu igrali protiv Litvanije, što će ujedno biti i najduži put.

Razdaljina između Beograda i Viljnusa, grada gde će biti igrana utakmica, iznosi 1.152 kilometra. Let avionom traje nešto više od dva sata.

Distanca između Beograda i Podgorice je 280 kilometara, nekih pola sata avionom, a između Beograda i Sofije 328 kilometara, što je 40 minuta leta "čeličnom pticom". Slično je i sa Budimpeštom, koja je od glavnog grada Srbije vazdušnom linijom udaljena 320 kilometara, pa je dužina leta slična onom iz Sofije.

Sve u svemu, srpski fudbaleri neće se mučiti kada je u pitanju putovanje, jer na ove distance sigurno neće ići autobusom, kako se selektor Stojković našalio. Ukupno, Srbi će protiv svih protivnika u grupi preći 2.080 kilometara.

Raspored utakmica Srbije

Kvalifikacije za EP 2024.

Srbija - Litvanija 24. mart

Crna Gora - Srbija 27. mart

Bugarska - Srbija 20. jun

Srbija - Mađarska 7. septembar

Litvanija - Srbija 10. septembar

Mađarska - Srbija 14. oktobar

Srbija - Crna Gora 17. oktobar

Srbija - Bugarska 19. novembar

Kompjuter uz "orlove"

Srbiji 98,32% šansi da ode na EURO 2024

Srbija ima velike šanse da se posle 24 godine konačno nađe na Evropskom prvenstvu. Da je stvarno tako, potvrđuje i prognoze računarom. Statističari iz Vi global futbol (We Global Football) odmah posle žreba napravili su kompjuterske kalkulacije o šansama selekcija da se nađu među dva najbolja tima u grupi i plasiraju se u Nemačku. Brojni faktori su deo ove računice, a Srbija je jedan od najvećih favorita - "orlovima" se daje 98,32 odsto šansi da se direktno plasiraju na EURO 2024!

Prema ovom modelu, skoro da ne postoji scenario po kojem se Srbija ne bi domogla završnog turnira. Uz naš tim bi se u Nemačku plasirala i Mađarska, i to sa 88,92 odsto šansi. Samo su Portugal, Danska i Švajcarska ispred Srbije po procentima.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track