ODŠTETA ZA RAD U NEHUMANIM USLOVIMA: Fifa zainteresovana za naknade povređenim radnicima na SP u Kataru
Foto: EPA

mundijal

ODŠTETA ZA RAD U NEHUMANIM USLOVIMA: Fifa zainteresovana za naknade povređenim radnicima na SP u Kataru

Fudbal -

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) želi da pomogne radnicima u Kataru da dobiju naknadu za povrede pretrpljene tokom izgradnje objekata za predstojeće Svetsko prvenstvo, rekao je danas jedan od zvaničnika svetske kuće fudbala.

Evropski fudbalski savezi podržali su pozive za osnivanje fonda, otkako je Amnesti internešenel naveo da bi Fifa trebalo da doprinese sa 440 miliona dolara za naknadu štete, što je isti iznos koliko će platiti svim reprezentacijama koje će igrati na Mundijalu u Kataru.

Otkako je dobio organizaciju Svetskog prvenstva pre 12 godina, Katar se suočava sa oštrim kritikama u vezi sa uslovima migrantskih radnika zaposlenih na izgradnji objekata za takmičenje.

"Naknada je sigurno nešto za šta smo sigurni da želimo da napredujemo", rekao je zamenik generalnog sekretara Fife Alister Bel u Strazburu na sednici Saveta Evrope o radničkim pravima u Kataru.

Katar 2022
foto: EPA

"Važno je da pokušamo da saznamo da svako ko je zadobio povredu kao posledicu rada na Svetskom prvenstvu, da se to nekako ispravi", dodao je Bel.

Predsednica Fudbalskog saveza Norveške Liza Klavenes rekla je na toj sednici da bi glavni cilj Fife trebalo da bude da osigura isplatu naknade.

"To je neophodno i za istorijske potrebe i za povrede i smrti", rekla je ona i dodala da je nedostatak nezavisnih istraga neobjašnjivih smrtnih slučajeva radnika u Kataru "slon u prostoriji".

Nije precizirano da li bi novac trebalo da dodje od Fife, katarskih vlasti ili građevinskih firmi koji su zaposlili radnike, mnoge od njih iz Južne Azije i sa Filipina.

Katar je osnovao fond za pomoć radnicima, a od 2020. godine plaćeno je 164 miliona dolara kompenzacije za više od 36.000 radnika iz 17 zemalja, saopštio je u avgustu Hjuman rajts voč.

Katarske vlasti i organizatori Svetskog prvenstva pohvaljeni su u Strazburu zbog donošenja reformi zakona o radu, uključujući i minimalnu zaradu.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track