KRIV JE ZA NAJPOZNATIJI GOL U ISTORIJI FUDBALA! Sudija dobija MILIONE zbog greške koju će zauvek pamtiti ceo svet (VIDEO)
Foto: Profimedia

NI KRIV NI DUŽAN

KRIV JE ZA NAJPOZNATIJI GOL U ISTORIJI FUDBALA! Sudija dobija MILIONE zbog greške koju će zauvek pamtiti ceo svet (VIDEO)

Fudbal -

Lopta kojom je Maradona postigao verovatno najpoznatiji gol u istoriji fudbala biće prodata na aukciji u novembru, a očekuje se da novi vlasnik za nju izdvoji neverovatnu sumu novca.

Prema najavama koje je doneo britanski "Gardijan", lopta koja je završila u golu na utakmici Argentine i Egnleske 22. juna 1986. godine nakon što ju je Dijego Maradona odigrao rukom, do sada je bila u vlasništvu sudije sa tog meča, Tunižanina, Alija Benasera.

- Nisam jasno video situaciju. Dva igrača, Šilton i Maradona, su mi bila okrenuta leđima. Prema instrukcijama FIFA pre početka turnira, pogledao sam ka pomoćniku za potvrdu gola. On je otrčao ka centru terena čime je potvrdio da bi gol trebalo da bude priznat. Posle utakmice selektor Engleske Bobi Robson rekao mi je: 'Uradio si dobar posao, ali je pomoćni sudija bio neodgovoran - objasnio je Benaser dešavanja iz dana kada se rodila "božja ruka".

Dres Maradone sa iste utakmice prodat je u maju 2022. godine za 8.500.000 evra, dok se za loptu procenjuje da će koštati između 2.850.000 i 3.400.000 evra koliko će bivši arbitar zaraditi "ni kriv ni dužan".

Maradona je na tom susretu koji je završen rezultatom 2:1, pred više od 110.000 ljudi, postigao oba gola za svoju državu.

Nakon "božje ruke" u 51. minutu, u 55. je izveo magiju pošto je pretrčao više od pola terena i izbacio iz igre pola protivničkog tima koji je do jedinog pogotka na meču stigao u 81. minutu preko Garija Linekera.

Rekord koji je postavljen prodajom dresa čuvenog Argentinca oboren je nedavno kada je dres Majkla Džordana koji je slavni košarkaš nosio tokom prvog meča NBA finala protiv Jute 1998. godine prodat za neverovatnih 9.800.000 evra.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track