AU, KAKVE REČI ČUVENOG SVETSKOG TRENERA: Srbija može da osvoji EURO 2024! Oni su kandidati za titulu
Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

VERA

AU, KAKVE REČI ČUVENOG SVETSKOG TRENERA: Srbija može da osvoji EURO 2024! Oni su kandidati za titulu

Fudbal -

Bivši trener Arsenala, a sadašnji direktor FIFA za razvoj fudbala, Arsen Venger, govorio je o nastupu Srbije na SP u Kataru, selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju, kao i o potencijalu "orlova" za naredno veliko takmičenje.

- Reprezentacija Srbije je primila osam golova na tri utakmice. S takvim učinkom, jako je teško proći grupnu fazu - počeo je izlaganje o Srbiji iskusni Francuz za RTS.

O Piksiju misli sve najbolje.

Dragan Stojković, Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport

- Piksija znam odlično, bio je veličanstven fudbaler, a dosta je postigao i kao trener. Srbija je izgubila prvu utakmicu od Brazila, a kada se tako počne takmičenje, onda nastane veliki pritisak. Piksi je čovek sa karakterom. Pokušao je sa poker igrom protiv Švajcarske, nije mu uspelo, ali je ekipa bila blizu da u tom meču napravi željeni rezultat. Smatram da je mnogo više saznao o svojim igračima tokom prvenstva u Kataru - rekao je Venger, a zatim poentirao.

- On je inteligentan i verujem da će sa reprezentacijom da načini veliki povratak na Evropskom prvenstvu, na kom reprezentacija Srbije, po mom mišljenju, može biti jedan od kandidata za titulu - rekao je legendarni trener i tako rasplamsao maštu brojnih ljubitelja fudbala o Srbiji.

Nikad lakša grupa

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje počinju u martu, Srbija se nalazi u "komšijskoj" grupi sa Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom. Dve najbolje selekcije u grupi ostvariće direktan plasman na Evropsko prvenstvo. Pored toga, "orlovi" već imaju obezbeđen baraž preko Lige nacija, za slučaj da ponovo razočaraju u kvalifikacijama za najveću evropsku smotru.

Evropsko prvenstvo nije tako daleko, pošto će već za godinu i po 24 najbolje evropske selekcije odmeriti snage u Nemačkoj.

Reformator

Od kada je počeo da radi u FIFA, Arsen Venger često je imao predloge za reformu sistema takmičenja. On je jedan od zastupnika predloga da se Svetsko prvenstvo igra na svake dve godine, a jedan on novih predloga je da se u budućnosti ponovo igra Mundijal na zimu. Procenjeno je da je zimski turnir u Kataru bio pun pogodak.

Ideja sa SP na svake dve godine za sada nije prošla, a veliko je pitanje da li će ova najnovija ideja imati pozitivan odziv fudbalske javnosti.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track