USTAŠTVO ZAPARALO UŠI I ITALIJANIMA: Gazeta delo sport oštro osudila Lovrenovo i Brozovićevo veličanje nacizma
Foto: AP/Darko Vojinović, Screenshot

stavljeni na stub srama

USTAŠTVO ZAPARALO UŠI I ITALIJANIMA: Gazeta delo sport oštro osudila Lovrenovo i Brozovićevo veličanje nacizma

Fudbal -

Pozivi na ubijanje i klanje Srba, čime su Dejan Lovren i Marcelo Brozović slavili osvajanje trećeg mesta na Svetskom prvenstvu u Kataru, nisu samo zasmetali Srbiji i neznatnom delu Hrvata.

Dejan Lovren, Marcelo Brozović, Hrvatska
foto: Printscreen

Glas protiv veličanja nacizma podigla je i italijanska "Gazeta delo sport" jedan od najuticajnijih sportskih dnevnika u Evropi. Većinska hrvatska, ali i evropska javnost ćutke je prosmatrala ustaški dernek prethodnih dana. A, onda je glas razuma došao iz Italije. Dejan Lovren se uopšte ne stidi svojih postupaka, čak je i prozivao one koji su ga osuđivali. Sa druge strane, Marcelo Brozović, fudbaler Intera, ćuti i ne oglašava se, veruje da će sve brzo proći. Međutim, ako je verovati Italijanima, neće biti tako.

U tekstu pod nazivom "Video, Brozovic e Lovren fanno il gesto degli Ustascia e gridano "Za dom spremni" italijanski novinari osudili su uzvikivanje ustaškog pokliča „Za dom spremni“ od strane Dejana Lovrena i Marcela Brozovića, istakavši da je to u Hrvatskoj bio pandan zloglasnom nacističkom "Zig Hajl".

- Tim rečima počinje pesma Marka Perkovića Tompsona, koji sebe smatra neonacistom. Na snimku možete da prepoznate i Dejana Lovrena, nekadašnjeg igrača Liverpula, a danas ruskog Zenita. Način na koji su oni proslavljali svoje medalje mnogo je ozbiljniji od sfere sporta i on nije ništa novo za hrvatske fudbalere – stoji u tekstu lista i portala "Gazeta delo sport“.

Dejan Lovren, Marcelo Brozović
foto: AP/Darko Vojinović, Screenshot

Italijanski novinari su očigledno dobro upoznati sa koketiranjem hrvatskih fudbalera sa ustaštvom.

- Posle pobede na penale protiv Brazila, Brozović i njegovi kompanjoni pevali su takođe Tompsonovu pesmu koja u sebi ima stih koji se odnosi na Herceg-Bosnu, hrvatsku državnu tvorevinu koja je postojala od 1991. do 1994. godine, a koja je prepoznata kao zločinački projekt na sudu u Hagu.

Hrvatski fudbalski savez još se nije zvanično oglasio o ustaškom divljanju svojih fudbalera, niti je na bilo koji način osudio postupak Dejana Lovrena i Marcela Brozovića.

Da podsetimo, ono što su njih dvojica pevali na proslavi je jezivo. Citiramo stihove iz pesme Marka Perkovića Tompsona:

- Zbog Anice i bokala vina, zapaliću Krajinu do Knina. Zabaliću dva, tri srpska štaba, da ja nisam dolazio džaba.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track