GOLOVI VAŽE DVA POENA, NEMA VIŠE PENALA! Da li će fudbal doživeti TEKTONSKI POREMEĆAJ?! Legendarni fudbaler planovima ŠOKIRAO svet
Foto: EPA/Paul Buck

NEREALNO!

GOLOVI VAŽE DVA POENA, NEMA VIŠE PENALA! Da li će fudbal doživeti TEKTONSKI POREMEĆAJ?! Legendarni fudbaler planovima ŠOKIRAO svet

Fudbal -

Proslavljeni američki fudbaler, Aleksi Lalas, ušao je u "rat" sa navijačima koji žestoko kritikuju njegove ideje za napredak fudbala.

Lalas je izneo niz predloga koji bi drastično promenili fudbal, što je bilo dovoljno da se nađe na udaru brojnih ljubitelja fudbala širom sveta kojima je bilo teško i da zamisle da se takve ideje postanu realnost i da se stvarno uvedu u najvažniju sporednu stvar na svetu.

Lalas, koji je igrao na poziciji centralnog beka, a danas radi kao analitičar na televiziji "FOKS", veruje da bi golovi u fudbalu trebalo da budu većih dimenzija od standardnih 7,32 metara dužine i 2,44 metara visine.

Takođe, smatra da bi svaki gol postignut udarcem van kaznenog prostora trebalo da vredi dva poena, a da bi aut trebalo da se izvodi nogama u određenim situacijama, odnosno da bi igrači trebalo da imaju slobodu da biraju kako će da vrate loptu u igru nakon što ona napusti teren.

Da se čuveni fudbaler pita, a na radost mnogih, ne pita se, u fudbalu bi postojale "hokejaške kazne", odnosno prostor u kojem bi fudbaleri boravili dva, ili više minuta nakon što to zarade na terenu.

Na pitanje kako bi u tom slučaju funkcionisali kartoni, Lalas nije dao odgovor, ali je predložio i da ofsajd pravilo postoji samo u poslednjih 30-ak metara terena, a ne na čitavoj protivničkoj polovini kao što je to sada slučaj.

Predlaže nekadašnji reprezentativac i da se u fudbal vrati izvođenje penala kakvo smo mogli da gledamo u SAD, odnosno u MLS-u u periodu od 1996. do 1999. godine, kada su igrači, umesto udarca sa bele tačke, krenuli sa loptom prema golu sa udaljenosti od 30-ak metara i tako pokušali da savladaju golmana. Opet, postoji sličnost sa hokejom.

Za kraj, bivši fudbaler ne bi tolerisao nikakav kontakt lopte sa rukom, bez obzira na to kakav je položaj ruke koju je lopta pogodila.

Navijači su masovno negativno reagovali, smatraju da u fudbalu nema mesta za ovakve novine, a nakon što je odlučio da odgovara na kritike i uvrede koje su stigle na njegov račun, Lalas je samo dodatno iznervirao ljubitelje fudbala.

LALASOVE IDEJE ZA NAPREDAK I RAZVOJ FUDBALA

Povećani golovi

Golovi postignuti udarcem van kaznenog prostora vrede dva poena

Staromodni penali umesto današnjih

Aut se izvodi i rukama i nogama

Hokejske kazne za fudbalere

Ofsajd važi samo u poslednjih 30-ak metara

Svaki kontakt lopte sa rukom mora da bude sankcionisan, bez izuzetaka

VELIKA KARIJERA I BORA MILUTINOVIĆ

Aleksi Lalas definitivno nije anonimus u svetu fudbala i zato ovakve ideje i nisu prošle neopaženo. Javnosti je postao poznat kada je zaigrao za Padovu u Seriji A, a najveći deo karijere proveo je igrajući za američke klubove.

Lalas (22) u dresu SAD
Lalas (22) u dresu SADfoto: EPA/Daniel Villam

Bio je član Nju Inglenda, Metro starsa, Vizardsa i na kraju Los Anđeles Galaksija.

Za reprezentaciju SAD je odigrao 96 utakmica uz devet pogodaka. Bio je jedan od najboljih reprezentativaca na Svetskom prvenstvu 1994. godine.

Ono što bi ljudima u Srbiji moglo da bude posebno zanimljivo, jeste informacija da je Lalas prvu utakmicu u dresu nacionalnog tima odigrao dok je selektor bio legendarni Bora Milutinović.

Kurir sport

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track