OSTALO ZA SVA VREMENA: Pele "ZAPALIO" Kragujevac, Partizan bio suviše slab za Santos!
Foto: Shutterstock

TUGA

OSTALO ZA SVA VREMENA: Pele "ZAPALIO" Kragujevac, Partizan bio suviše slab za Santos!

Fudbal -

Brazilska i svetska fudbalska legenda, Pele, preminuo je u 83. godini, nakon teške borbe s bolešću.

Zanimljiv podatak je da je Edson Arantes do Nasimento - Pele gostovao u Kragujevcu! 15. septembra 1969. godine

Pele je više puta bio u Srbiji, a posebno se pamti njegov dolaza u Kragujevac.

Fudbaleri Santosa, prevođeni Peleom, na turneji u Evropi sastali su se sa velikim brojem ekipa. Kada je na red došla Jugoslavija, među potencijalnim rivalima bili su Crvena zvezda, Dinamo Zagreb, Željezničar iz Sarajeva i Partizan, a zakazan je meč protiv crno - belih.

Međutim, na ligaškoj utakmici neposredno pred meč sa Brazilcima, na stadionu JNA gostovao je kragujevački Radnički, koji je ostvario ubedljivu pobedu rezultatom (4:1). Nije to promaklo Brazilcima.

Kragujevčani su tako naterali čelnike Santosa da, umesto u Beogradu, prijateljsku utakmicu odigraju u Kragujevcu, na "Čika Dači"

"To je utakmica koja se više u Kragujevcu nikada neće ponoviti. Taj osećaj da igraš protiv onakvih igrača, ne može se opisati rečima, to treba doživeti" rekao je nedavno za srpske medije Slobodan Paunovski, bivši fudbaler Radničkog i dvostruki strelac na utakmici.

Postoji nekoliko verzija priče o tome kako su Brazilci beogradske crno-bele zamenili Kragujevčanima. Paunovski kaže da su fudbaleri Santosa tokom utakmice pohvalili njegov tim misleći da se radi o Partizanu.

- Onda su im objasnili da je crvena ekipa iz Kragujevca zapravo Radnički, na šta su oni rekli: " onda ćemo da igramo sa njima".

Postoji i verzija koja kaže da je menadžer Santosove turneje posle utakmice rekao predsedniku brazilskog kluba da su "crno-beli suviše slabi i da je bolje da igraju protiv njihovih rivala".

Goleadu je u Ktragujevcu je sredinom prvog poluvremena otvorio napadač Edu. Ubrzo je Radnički izjednačio pogotkom Vladete Nikolića. Na poluvreme je brazilskim tim otišao sa golom prednosti - ponovo je strelac bio Edu.

Do het-trika brazilski ofanzivac došao je početkom drugog poluvremena, a onda je usledila kanonada Radničkog, na scenu je stupio Slobodan Paunovski. Prvo je na 2:3 smanjio Sava Paunović. Do izjednačenja, a potom i vođstva u poslednjim minutima utakmice, Kragujevčane je doveo Slobodan Paunovski.

Preokret domaćina naljutio je Pelea, koji je posle pasa Edua na četrdesetak metara od gola, nanizao je nekoliko igrača Radničkog i postavio konačan rezultat 4:4 u 90. minutu utakmice

Meč je direktno prenosila i Televizija Beograd, a ovaj meč je bio je i prvi televizijski prenos iz Kragujevca.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track