NOVOGODIŠNJI INTERVJU DUŠANA TADIĆA ZA KURIR: O Kataru, greškama, Srbiji, "bočnim vetrovima", slozi u reprezentaciji, budućnosti
Foto: Starsport

iskren do bola

NOVOGODIŠNJI INTERVJU DUŠANA TADIĆA ZA KURIR: O Kataru, greškama, Srbiji, "bočnim vetrovima", slozi u reprezentaciji, budućnosti

Fudbal -

Dušan Tadić lider je fudbalske reprezentacije Srbije. Odigrao je kvalitetno na Svetskom prvenstvu, asistirao saigračima, dosta trčao. Nažalost, Orlovi nisu uspeli da prođu grupu i tako obraduju naciju u Kataru. O tome kako je bilo na Mundijalu, raznim "bočnim udarima", budućnosti u reprezentaciji, "svežoj krvi" u nacionalnom srpskom fudbalskom timu i drugim temama govorio je Dušan Tadić u Novogodišnjem intervjuu za Kurir.

Sergej Milinković-Savić, Dušan Tadić
foto: Starsport

Šta očekujete u Novoj godini, na klupskom, reprezentativnom i životnom planu?

- Na klupskom očekujem titulu sa Ajaksom! Na reprezentativnom očekujem sa Srbijom plasman na Evropskom prvenstvo! A, na životnom zdravlje - počeo je intervju za Kurir Dušan Tadić.

Sa ove vremenske distance kako gledate na SP u Kataru?

- Utisak je isti kao i pre, sve je u suštini rečeno. Bilo je dosta dobrih stvari, ali isto tako i ne tako dobrih. Postići pet golova je veliki uspeh, ali primiti osam nije dobro da bi se napravio veliki rezultat. Treba da analiziramo stvari i da ih popravimo.

Dušan Tadić
foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

Da li je Srbija mogla bolje na Mundijalu?

- Naravno da smo mogli bolje! Perfekcionisti smo i uvek hoćemo još. To je sasvim normalno. Imali smo svoju šansu, nismo je iskoristili i idemo dalje. Samo treba da izvučemo pouke i da nas ovakva takmičenja učine boljim.

Srbija je primili osam golova, previše za Mundijal. Da li je to posledica napadačke igre?

- Mislim da nije. Naš stil je odličan, dao nam je rezultat i igrali smo lepo kroz kvalifikacije. Jednostavno kao što sam rekao, moramo da imamo više komunikacije između sebe. Na izgubljenu loptu moramo da budemo bolje postavljeni i onda ćemo bukvalno daviti svakog protivnika.

Katar, Srbija, Orlovi, Švajcarska
foto: Dado Đilas

Dosta je tokom Mundijala bilo bočnih udara i priča koje nemaju veze sa fudbalom. Da li je to i u kolikoj meri smetalo vama fudbalerima?

- Iskreno, grupa igrača je nikad složnija! I stvarno smo se držali kao jedan. I pre i posle turnira, na tu činjenicu sam stvarno ponosan. Tako je i sad, svi žele da igraju za reprezentaciju i da ostvare dubok trag i da urade nešto veliko.

Ako treba nešto menjati u reprezentaciji, šta biste vi kao kapiten promenili?

- Potrebno je definitivno da se bolje branimo jer smo olako primali golove. Da bi se napravio veliki rezultat, na velikom takmičenju treba bolje da se branimo. Naravno i da ostanemo dosledni svom stilu jer nas je doveo na veliko takmičenje.

Dušan Tadić
foto: Starsport

Uskoro kreće kvalifikacioni ciklus za EP. Koliko je Srbiji imperativ da se ode u Nemačku 2024, jer nas na EP nije bilo od 2000. godine?

- To je apsolutno imperativ. Želja svih nas je da konačno prekinemo tu pauzu, da stvorimo kontinuitet i da odemo na Evropsko prvenstvo. Ima još vremena do marta za konkretniju priču oko utakmica, ali kao što smo radili u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, zatim i u Ligi nacija, idemo meč po meč. Svaka utakmica biće izazov za sebe i nisu važna imena protivnika. Prihvatamo ulogu favorita u grupi za najviši plasman, ali isto tako maksimalno respektujemo svaku od selekcija. Ne sme biti opuštanja. Ali imamo objektivnih razloga da verujemo da će Srbija imati svoje mesto na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Imate 34 godine, ali na terenu delujete fizički i psihički kao da imate deceniju manje. Dokad planirate još da igrate fudbal?

- Osećam se fantastično, mislim da mogu da dam još mnogo toga Srbiji. Ne razmišljam o tome koliko ću još da igram. Želim samo da uživam i da pravim razliku u svakom smislu te reči.

Dušan Tadić
foto: Starsport

Vidite li nekog ko bi mogao da bude vaš naslednik u reprezentaciji i ko bi to mogao da bude?

- Da! Imao ih nekoliko, ali ne bih da imenujem bilo koga. Ima dosta kvalitetnih igrača koji će sigurno sazreti za koju godinu.

Dosta se priča o Lazaru Samardžiću i njegovom igranju za Srbiju, imate li neku poruku za tog momka?

- Pa, imam poruku... Da treba da igra za Srbiju, jer je to nešto najlepše što čovek može da doživi!

Dušan Tadić
foto: Starsport

Kako ste videli finale SP između Argentine i Francuske?

- Neverovatno finale! Svi smo uživali, cela planeta. Veoma uzbudljivo. Srećan sam zbog Mesija i bivših saigrača iz Argentine Martineza i Taljafika da su uzeli trofej i postali svetski prvaci.

Šta mislite kako su Mesi, Mbape, Nejmar i Ronaldo odigrali Mundijal u Kataru? Da li je neko od njih zakazao?

- Veliki igrači! Mislim da niko od njih nije zakazao i da su svi mnogo želeli da dignu trofej. Ali, nemoguće da svi to učine - zaključio je Dušan Tadić.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track