REKLA IM DA JE TRUDNA I ONDA JE NASTAO PAKAO: Imala je stomak do zuba, a klub nije želeo da joj da platu! Onda se obratila FIFA
Foto: Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia, Printscreen instagram

stidite se

REKLA IM DA JE TRUDNA I ONDA JE NASTAO PAKAO: Imala je stomak do zuba, a klub nije želeo da joj da platu! Onda se obratila FIFA

Fudbal -

Sara Bjork, poznata fudblerka sa Islanda, odlučila je da javno progovori o svoj muci u životu koja ju je snašla kada je čelnicima svog bivšeg kluba Liona saopštila da je trudna i da će roditi bebu.

Bezdužnost, samoživost i grubost koju je osetila od strane predstavnika kluba iz Francuske bila je nešto čemu se najmanje nadala. Sara Bjork (32) koja danas igra za Juventus sa svojom objavom izašla je na društvene mreže, sa samo jednim ciljem, da pokaže celom svetu kako se čelnici jednog od najvećih klubova u ženskom fudbalu istinski ponašaju.

Sara Bjork
foto: SPP Sport Press Photo. / Alamy / Alamy / Profimedia

Olimpik iz Liona bio je čak osam puta prvak Evrope i za ovaj klub igraju neke od najboljih fudbaleri na svetu. I Sara Bjork je sa velikim nadama i očekivanjima stigla u Francusku, međutim nije bilo tako. Dve godine bila je van fudbala zbog porođaja. O ružnoj strani ženskog fudbala odlučila je da priča javno i to bez ustezanja. O tome šta se desi jednoj mladoj ženi kada odluči da se uda, stekne porodicu i ostvari kao majka.

- Znam da ova priča može da uvredi neke moćne ljude u svetu fudbala, ali moram da kažem istinu. Svi znaju sliku o mom bivšem klubu Lionu. Prvaci Evrope osam puta, najbolje fudbalerke sveta i jedan od najuspešnijih klubova. Nikada neću zaboraviti osvajanje Lige šampiona, gol u finalu i podizanje trofeja. U Lionu sam doživela najlepše trenutke karijere. Sve dok nisam ostala trudna - počela je svoju ispovest Sara Bjork i nastavila:

- Kada sam uradila test i videla da sam trudna bila sam presrećna, ali me odmah "udarilo" jer sam se pitala kako će klub reagovati. Prvo sam rekla našem doktoru i odlučili smo da to neko vreme bude tajna. Rekla sam saigračicama pred meč protiv PSŽ i bilo je zabavno gledati njihov šok kada su čule da sam trudna.

Potom je odlučila da sa istinom upozna i čelnike Liona.

- Rekla sam i klubu i bilo je mnogo papirologije, ali svi su mi rekli da će poštovati ugovor i da ću biti plaćena dok sam van terena. Nisam imala razloga sumnjati da će nešto biti problem. Ali, kada su prestali da mi daju platu shvatila sam šta se dešava. Prvo su se izvinjavali i govorili da je to samo greška, ali kada ni treći mesec nisam dobila platu pozvali su se na neki zakon i drsko rekli da mi ništa ne duguju.

Sara Bjork je pravdu pokuđala da pronađe preko FIFA.

- Uključila sam i FIFA u sve, ali meseci su prolazili i plate nisu isplaćivali. Lion je odbio da priča sa mnom. Samo su rekli ako odem u FIFA i budem se žalila, da više neće biti budućnost za mene u tom klubu. Nije me zanimalo šta govore, želela sam da se izborim za svoja prava.

Lepa Islanđanka se porodila u novembru 2021. godine i u ekipu se vratila već u januaru 2022. godine. U maju je dobila pravnu bitku protiv Liona. Klub je dobio naređenje od FIFA da joj mora isplatiti sve plate dok je bila trudna, što su na kraju i uradili. Inače, u muškom FK Olimpik iz Liona imaju veliki problema zbog dolaska Hrvata Dejana Lovrena, kojeg francuska javnost osuđuje zbog otvorenog propagiranja nacizma i ustaštva.

- Tražila sam celi iznos i nisam pristajala na nagodbu. Samo zbog toga što su mi sve to uradili. Terali su me da se osećam kao da je loše to što sam ostala trudna i dobila sina. Prekršili su osnovna prava koja imam i nisam htela da se izvuku. Nijedna devojka ovo ne zaslužuje više. Ovo je pobeda za sve nas.

Danas Sara Bjork živi sa mužem Arnijem Vilhjalmsonom i njihovim sinom u Italiji.

- Ragnar ima godinu dana i sada smo u Torinu. Juventus je klub u kojem sam srećna, ali želim da javno kažem sve ovo jer neću da ponovo neka devojka doživi takav pakao. Samo zato što želi da ima dete. Lionu sam pokazala da nije u redu da se ponašaju da je sve u stvari biznis, jer nije tako. Ovo je više od toga - zaključila je Sara Bjork.

Epilog celog slučaja je da je Lion posle intervencije FIFA morao da ispalti Sari Bjork oko 100.000 evra, koliko su joj dugovali. Međutim, njena pobeda i činjenica da je o celoj stvari progovorila javno samo pokazuje da je Islanđanka uradila za ženski fudbal mnogo više. Faktički zaštitila je sve svoje koleginice od mobinga i iživljavanja čelnika klubova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track