BUGARI OTKAZALI UTAKMICE SA RUSIMA, PA IH OPASNO NALJUTILI: Levski iz Sofije u kandžama politike, sad će morati da plate!
Foto: Pluto / Alamy / Alamy / Profimedia

komšije

BUGARI OTKAZALI UTAKMICE SA RUSIMA, PA IH OPASNO NALJUTILI: Levski iz Sofije u kandžama politike, sad će morati da plate!

Fudbal -

Jedan od najpoznatijih klubova Bugarske Levski iz Sofije otkazao je dve ranije ugovorene utakmice sa ruskim klubovima na pripremama u Dubaiju.

Levski
foto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bugarski klub je saopštio da je zbog pritiska javnosti, ali i od strane svojih navijača morao da odustane od ranije zakazanih mečeva sa moskovskim Spartakom i Uralom i Jekaterinburga.

Međutim, ruski klubovi nisu se preterano uzbudili zbog odluke Bugara, ali su odlučili da zatraže materijalno obeštećenje. Spartak i Ural traže da im se plati odustajanje od utakmica i pozivaju se na potpisane ugovore.

- Potpisali smo ugovor sa njima za utakmicu. Sada će najverovatnije morati da plate kaznu. U ugovoru postoji klauzula za kazne protiv kluba čijom krivicom je meč propao - rekao je Grigorij Ivanov, predsednik Urala, za ruski kanal "Match TV".

Tokom cele prošle godine, navijači Levskog iskazivali su otvorenu podršku Ukrajini i netrpeljivost prema Rusiji. U novembru 2022. učestvovali su na jednom turniru ultrasa, podržavši fanove Dinama iz Kijeva. Dok je trajala fudbalska sezona simpatizeri Levskog na utakmicama širili su transparente podrške Ukrajini i protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Bugarski portal "Topsport" napisao je tekst u kome se pita za odluku čelnika Levskog da otkađe dve prijateljske utakmice sa ruskim klubovima. Pitaju se da li je ta odluka doneta zbog pritiska od strane navijača, ili je u stvari to bio manevar nekog iz kluba koji želi da dobije simpatije iz zapadne Evrope.

Autor teksta piše da niko preterano neće ceniti potez čelnika Levskog, posebno što su klubovi iz Rusije već kažnjeni. Sa druge strane, Levski sebi pravi ogroman problem jer je narušio svoj imidž u Rusiji, zemlji sa ogromnim tržištem, gde klubovi iz Bugarske poslednjih decenija ostvaruju unosne transfere.

Fudbalski klub Levski iz Sofije osnovan je 1914. godine i jedan je od najstarijih u Bugarskoj. Posle privatizacije u toj zemlji, klub je kupio legenda bugarskog fudbala Nasko Sirakov, koji danas poseduje 86,6 odsto deonica Levskog. Klub iz Sofije bio je prvak zemlje 26 puta, a poslednju titulu osvojili su 2009. godine. Trenutno, za Levski ne igraju Srbi, dok su u ranije dres kluba nosili Darko Taševski, Miloš Cvetković i Bojan Jorgačević. Kao treneri ovog kluba iz Sofije zapažene rezultate ostvarivali Ljupko Petrović, Slavoljub Muslin, Ratko Dostanić, Slaviša Jokanović i Slaviša Stojanović.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track