SAUDIJCI ŽELE MUNDIJAL: Napravili su pakleni plan sa jednom zemljom sa Balkana! Obećali su izgradnju 3 super moderna stadiona
Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP / Profimedia

Arapi imaju jasan cilj

SAUDIJCI ŽELE MUNDIJAL: Napravili su pakleni plan sa jednom zemljom sa Balkana! Obećali su izgradnju 3 super moderna stadiona

Fudbal -

Činjenica da je Katar minule 2022. godine bio domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu kao prva arapska zemlja, ne sprečava susednu Saudijsku Arabiju da se kandiduje za Mundijal 2030. godine.

U tom cilju Saudijci su u potrazi za partnerima sa kojima bi organizovali tako veliko takmičenje.

Kraljevska porodica Bin Salman, vladaoci u Saudijskoj Arabiji, imaju plan da se 75 odsto utakmica odigra u ovoj zemlji, a preostalih 25 zemljama suorganizatorima. Kao mogući partneri se pominju Egipat i Grčka, a danas su na videli izašli detalji čime Saudijci mame Grke.

Prema tim navodima, već su održani tajni sastanci u tu svrhu, a plan Arapa je da izgrade u Grčkoj tri super moderna stadiona na kojima bi se igrale utakmice.

Plan Saudijaca je da pridobiju glasove Azijske fudbalske federacije, kao i 52 glasa koje imaju afričke članice u FIFA, a koje bi podržale kandidaturu Egipta. Na sve to, Saudijci računaju i da će pojedine članice UEFA glasati za Grčku.

Međutim, ne pitaju se samo Saudijci. Južna Amerika takođe očekuje domaćinstvo, a u tu svrhu su zajedničku kandidaturu podnele četiri zemlje - Argentina, Čile, Urugvaj i Paragvaj.

Očekuje se da kandidaturu zajednički podnesu Španija i Portugal, koji bi imali podršku UEFA. Ranije je bila ideja da im se pridruži i Ukrajina, ali je teško očekivati da je to realno. Stoga bi Maroko trebao da se pridruži ovom društvu, čime bi privukao i glasove afričkih zemalja.

Odluka o domaćinstvu Svetskog prvenstva 2030. godine biće doneta 2024. godine. Naredni Mundijal se 2026. godine održava u SAD, Kanadi i Meksiku.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track