KATAR DAO MILIONE DOLARA ZA ŠPIJUNAŽU: Prisluškivali sastanak predsednika FIFA i švajcarskog tužioca!
Foto: AP

ne žale

KATAR DAO MILIONE DOLARA ZA ŠPIJUNAŽU: Prisluškivali sastanak predsednika FIFA i švajcarskog tužioca!

Fudbal -

Katar je prisluškivao učesnike sastanka predsednika Fife Đanija Infantina i tadašnjeg državnog tužioca Švajcarske tokom istrage o fudbalskim zvaničnicima, objavio je danas švajcarski dnevnik "Noje cirher cajtung".

U izveštaju se navodi da su obaveštajni operativci povezani sa bivšim oficirom američke Centralne obaveštajne agencije /CIA/ prisluškivali sastanak u kojem su učestvovali Infantino i švajcarski savezni tužilac Mihael Lauber u hotelu u vlasništvu Katara u Bernu, u kojem se tada nalazila i ambasada ovog emirata.

Konsultantkinja bivšeg poslanika EU uhapšena u Italiji zbog skandala sa korupcijom

List navodi da dokumenti i izvori pokazuju da je nadzor vršen za "Projekat Materhorn" - nazvan po poznatoj švajcarskoj planini - kako bi se prikupio materijal o Lauberu.

U to vreme tužilac je nadgledao višegodišnju istragu fudbalskih zvaničnika koja je počela 2014. povodom sumnji na počinjena krivična dela povezana sa organizovanjem Svetskog prvenstva, uključujući pobedničku kampanju Katara za domaćina turnira 2022. godine.

List je podsetio na izveštaj agencije AP iz 2021. godine o tome da je Katar potrošio milione dolara tokom nekoliko godina angažujući agenciju "Global risk advajsors" da špijunira Fifu i međunarodne fudbalske zvaničnike kako bi zaštitio svoje domaćinstvo.

(Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track