Najnovije vesti

MAĐARI PRKOSE UEFA: Zastave VELIKE Mađarske na stadionu i pored STROGIH upozorenja!
Foto: Profimedia

ne haju za pretnje

MAĐARI PRKOSE UEFA: Zastave VELIKE Mađarske na stadionu i pored STROGIH upozorenja!

Fudbal
22:17h

Velika bura podigla se u javnosti nakon vesti da je UEFA dozvolila Mađarskoj da na mečevima nacionalnog tima ističe simbole "Velike Mađarske".

Na spornoj zastavi, za koju su tražili dozvolu, nalazi se mapa koja uključuje teritorije skoro svih susednih država sa kojima se Mađarska graniči - veliki deo Hrvatske, delove Slovenije, Austrije, Slovačke, Rumunije, Ukrajine, ali i Srbije.

Rumunija se odmah pobunila i zatražila objašnjenje za ovu skandaloznu odluku. Podigla se velika prašina u čitavom regionu, UEFA je shvatila da je stvar otišla predaleko i usledila je hitna reakcija.

Naime, iz Niona demantuju da su dozvolili Mađarima isticanje sporne zastave. U pismu koje je generalni sekretar UEFA Teodor Teodoridis poslao generalnom sekretaru FS Mađarske Martonu Vagiju navodi se da će Mađarska biti kažnjena ukoliko bude isticala sporne simbole.

Međutim po svemu sudeći u Fudbalskom savezu Mađarske ne mare za ovu odluku.

Naime FS Mađarske izdao novo saopštenje u kojem ističu da UEFA nema pravo da im zabrani nošenje ovog obeležja.

"Radi se o istorijskoj karti Mađarske koja je jednostavno pogrešno interpretirana. Postoje nesigurnosti i nesporazumi oko tih simbola, a za sve su krivi mediji. Zbog toga osećamo da je potrebno ponoviti naše objašnjenje. Odluku o nošenju tih zastava donosi naš savez, koji će ih dozvoliti na stadionima u sledeće dve utakmice. Rumunski fudbalski savez je očigledno pogrešno protumačio te simbole i zbog toga napao mađarski savez. Nastavljamo da se borimo protiv svih oblika rasizma i diskriminacije, ali ćemo zastave, koje nemaju rasistička i uvreldjiva obeležja, dozvoliti i zbog toga ne bi trebalo da budemo optuženi za rasizam ili isključivost", stoji u saopštenju.

Mađarska u četvrtak od 19. 30 časova igra prijateljski meč sa Estonijom.

Kurir sport

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja