POZNATI FUDBALER SAZNAO DA JE AUTISTIČAN: Ponosni Irac, čovek velikog i humanog srca otkrio TEŠKU PORODIČNU SUDBINU!
Foto: Peter Fitzpatrick / Actionplus / Profimedia

snažan momak

POZNATI FUDBALER SAZNAO DA JE AUTISTIČAN: Ponosni Irac, čovek velikog i humanog srca otkrio TEŠKU PORODIČNU SUDBINU!

Fudbal -

Tužna vest dolazi iz Republike Irske, a vezana je za fudbalskog reprezentativca te zemlje Džejmsa Meklina.

Džejms Meklin
foto: Peter Fitzpatrick / Actionplus / Profimedia

Fudbaler koji je za nacionalni tim Republike Irske odigrao 98 utakmica i postigao 11 godina objavio je da je oboleo od autizma. Njegova ćerka je autistična, a kako je Džejms Meklin (33) objasnio odlučio je da ode kod lekara, jer je primetio dosta sličnosti kod sebe, sa svojim detetom.

- Kao što se zna, moja ćerka Vilou-Ajvi je autistična. Što smo više Erin (supruga Meklina op.a.) i ja učili o autizmu, to smo više počeli da prepoznajemo da sam veoma sličan Vilou na više načina nego što smo mislili - rekao je Džejm Meklin i nastavio:

- Vidim u njoj toliko malih osobina koje vidim u sebi. Zato sam odlučio da odem i dobijem ASD procenu. Već neko vreme sam razmišljao o tome da ovo podelim u javnost, uradio sam to za Vilou-Ajvi, da joj dam do znanja da razumem i da autističnost neće i nikada ne bi trebalo da je spreči da ostvari svoje ciljeve i snove.

Džejms Meklin
foto: Printscreen/Instagram

Džejms Meklin trenutno igra u Čempionšipu za Vigan. Pre toga nosio je dresove klubova - Stouk, Vest Bromvič i Sanderlend.

Džejms Meklin rođen je i odrastao u mestu Deri i igrao je za fudbalsku reprezentaciju Severne Irske do 21 godine. Odbio je poziv u seniorski tim jer je želeo da igra za Republiku Irsku.

U februaru 2012, Meklin je dobio međunarodnu dozvolu od FIFA koja mu je omogućila da igra za Republiku Irsku. Debitovao je protiv Češke istog meseca. Sa Irskom je igrao na dva Evropska prvenstva, 2012. i 2016. godine.

Džejms Meklin oženjen je sa Erin Konor od 2010. godine, sa kojom ima četovoro dece. Nije se libio da svoje političke stavove izražava na društvenim mrežama, bezrezervno podržavajući borbu Iraca za slobodu od britanskog hegemonizma.

Odbijao je da nosi simbol maka na dresu, kao i Srbin Nemanja Matić, kao znak na sećanje poginulih britanskih vojnika (11. novembra) širom sveta. Iako se nalazio na žestokom udaru engleskih medija, čak i pretnjama smrću, svoj potez je pravdao rečima:

- Odrastao sam na imanju Kregan, gde su šestorica muškaraca ubijeni na Krvavu nedelju 1972. godine. Nosio bih znak maka, ako bi se ograničio na odavanje počasti samo vojnicima koji su poginuli u svetskim ratovima, od kojih su mnogi, posebno tokom Prvog svetskog rata, bili Irci. Moja pozicija je mir, a ne bilo kakva vrsta političkih, verskih ili antibritanskih stavova.

Džejms Meklin je filantrop. Ogroman novac donirao je beskućnicima u Irskoj, udruženjima dece obolele od raka, nestalima i vrtićima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track