KRAH EVROPSKIH VELIKANA: Nekada su bili prvaci Evrope, a sada se bore da ne ISPADNU! Notingem, Valensija, Šalke, Štutgart, Samp...
Foto: AP/Rui Vieira

kolaps

KRAH EVROPSKIH VELIKANA: Nekada su bili prvaci Evrope, a sada se bore da ne ISPADNU! Notingem, Valensija, Šalke, Štutgart, Samp...

Fudbal -

Nekada fudbalski velikani, danas u grčevitoj borbi za život i ostanak u elitnom rangu. Spisak klubova sa sjajnim rezultatima u prošlosti koji se bore da ne ispadnu iz svojih liga je podugačak.

Notingem Forest
foto: MI News & Sport / Alamy / Alamy / Profimedia

Krenimo redom. Od engleske Premijer lige, najjače i najskuplje u svetu. Everton, Vest Hem, Lester, Notingem, Lids i Sautempton su kandidati za ispadanje. Notingem forest, jedan od najstarijih klubova na svetu, osnovan 1865. godine i dvostruki evropski šampion iz 1979. i 1980. godine, do poslednjeg kola boriće se za opstanak. Kao i velikan iz plavog dela Liverpula Everton, koji već godinama i pored silnih ulaganja tavori.

Valensija
foto: Bagu Blanco/Pressinphoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U Španiji su u ogromnoj krizi Valensija i Espanjol, ali i Sevilja. Valensija je šest puta bila prvak Španije, osvajala Kup pobednika kupova i UEFA kup, igrala dva finala Lige šampiona. Sada bi mogla da ispadne iz La Lige. Kao i Sevilja, koja je na četiri boda od zone ispadanja, a radi se o klubu koji je apsolutni rekorder po broju osvojenih Liga Evrope, čak šest, te jednom titulom u Španiji.

Šalke
foto: EPA

Štutgart, Šalke i Herta su najozbiljniji kandidati za ispadanje u Nemačkoj. Klub iz Gelzenkirhena, jedan od najpopularnijih u Nemačkoj, mogao bi ekspresno da se vrati u Cvajtu, dok su Švabe iz grada "Mercedesa" u silaznoj formi i samo čudo može da ih spase. Isto se može reći i za Hertu iz Berlina, bez obzira na ogroman novac investiran poslednjih sezona.

Sampdorija
foto: Profimedia

Sampdorija i Verona su italijanski velikani sa kartom za Seriju B. Tim iz Đenove, šampion Italije i osvajač Kupa pobednika kupova je u najvećoj krizi. Klub je bez novca, duguju igračima plate i sasvim je sigurno da idu u niži rang.

Okser
foto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

Okser u Francuskoj je na ivici zone ispadanja. Nekadašnji šampion i dvostruki osvajač Intertoto kupa decenijama već tavori, usled nedostatka finansija. Do poslednjeg kola vodiće ogorčenu borbu za opstanak u elitnom rangu.

Steaua
foto: Sportimage / Alamy / Alamy / Profimedia

Ima i nešto dobro, kada su velikani u pitanju. Steaua iz Bukurešta, velikan evropskog fudbala i osvajač Kupa šampiona iz 1987. godine, na dobrom putu je da se vrati u elitni rang rumunskog fudbala. Ovaj nekada vojni klub, posle višegodišnje sudske parnice sa Điđijem Bekalijem uspeo je da vrati ime, grb i znamenja i krene od najnižeg ranga takmičenja. Zajedno s njima, u viši rang bi mogao još jedan velikan iz Rumunije, gradski rival Dinamo iz Bukurešta.

Notingem forest

Šampion Evrope: 1979, 1980.

Šampion Engleske: 1978.

Pozicija na tabeli: 16.

Valensija

Šampion Španije: šest puta

Kup kralja: sedam puta

Kup kupova: 1980.

UEFA kup: 2004.

Pozicija na tabeli: 17.

Šalke

Šampion Nemačke: sedam puta

Kup Nemačke: pet puta

UEFA kup: 1997.

Pozicija na tabeli: 17.

Sampdorija

Šampion Italije: 1991.

Kup Italije: četiri puta

Kup pobednika kupova: 1990.

Pozicija na tabeli: 19.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track