UŠLA U ISTORIJU KAO PRVA ŽENA POTPREDSEDNICA UEFA: napravila je lom na Mundijalu u Kataru, nosila je ŠEŠIR SA DUGINIM BOJAMA
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

čeferinova zamenica

UŠLA U ISTORIJU KAO PRVA ŽENA POTPREDSEDNICA UEFA: napravila je lom na Mundijalu u Kataru, nosila je ŠEŠIR SA DUGINIM BOJAMA

Fudbal -

Aleksandar Čeferin dobio je poverenje ljudi iz UEFA i vodiće krovnu organizaciju evropskog fudbala u naredne četiri godine.

Lora Mekalister, Aleksandar Čeferin
foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Za prve saradnike izabrao je proverene ljude, one na koje može da se osloni, jer ga u godinama dok bude vodio UEFA čeka borba sa bogatim evropskim klubovima okupljenim oko projekta Superlige. Projekta koji predvode bivši gazda Juventusa Andrea Anjeli, te predsednici Reala i Barselone Florentino Perez i Đoan Laporta.

Aleksandar Čeferin je na samitu 5. aprila u Lisabonu posle novog mandata imenovao potpredsednike UEFA - Loru Mekalister i Gabrijela Gravinu.

Dok se za Gabrijela Gravinu među poklonicima fudbalske igre zna da je predsednik Italijanske fudbalske federacije (FIGC), dotle se za Loru Mekalister zna vrlo malo.

Radi se o ženi koja je akademik, profesor javne politike i upravljanja na univerzitetima u Kardifu i Liverpulu. Ujedno, Lora Mekalister (58) je bivši kapiten ženske fudbalske reprezentacije Velsa. Igrala je kao defanzivac i odigrala 24 utakmice za nacionalni tim ove zemlje.

Imenovana je za dobitnika Ordena Britanske imperije (CBE) na rođendanskim počastima 2016. za zasluge u sportu. Predsednica je velške sportske kuće slavnih. Bila je u mladosti svestrani sportista, pa je pored fudbala igrala netbol i hokej.

Lora Meklaister imala je mali incident na Svetskom prvenstvu u Kataru, kada je na utakmicu fudbalske reprezentacije Velsa pokušala da uđe noseći šešir sa duginim bojama. Ljubazni domaćini su joj objasnili da sa tim obeležjima ne može da uđe na stadion, jer vređa kulturu, tradiciju i običaje zemlje domaćina.

Udata je za Linosa Džonsa sa kojim ima dvoje dece.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track