POLICIJA KRIVA ZA SMRT 96 NAVIJAČA: Jedna od najvećih TRAGEDIJA i njena MISTERIJA! Svet zanemeo zbog jezivih prizora sa stadiona
Foto: Profimedia

PRAVDA ZA 97

POLICIJA KRIVA ZA SMRT 96 NAVIJAČA: Jedna od najvećih TRAGEDIJA i njena MISTERIJA! Svet zanemeo zbog jezivih prizora sa stadiona

Fudbal -

Na današnji dan, 15. aprila 1989. godine, pre tačno 34 godine, dogodila se jedna od najvećih fudbalskih tragedija u istoriji.

Utakmica Liverpula i Notingem Foresta u Šefildu je prekinuta zbog stravičnih događaja.

"Pravda za 96", godinama je moglo da se pročita na utakmicama Liverpula zbog 96 preminulih navijača u Šefildu. Nažalost, 2021. godine, broj se povećao, pa je sada to "pravda za 97", pošto je preminuo jedan navijač koji je tragičnog dana zadobio povrede koje su mu promenile život.

Liveprul je polufinale FA Kupa trebalo da igra na stadionu "Hilsboro" protiv Notingem Foresta, ali utakmica je prekinuta zbog haosa na tribinama.

Veliki broj navijača je bez karata ušao na tribinu namenjenu pristalicama Liverpula i to je dovelo do potpune katastrofe.

Kada su primetili da ima previše ljudi i da će doći do ozbiljnog problema, najsrećniji navijači su uspeli da preskoče ogradu, a skandalozna je odluka da se meč ne prekine odmah, nego tek nakon nekoliko minuta kada je već bilo jasno šta će da se dogodi.

Navijači su bili pribijeni uz ogradu bez mogućnosti da se pomere, mnogi su spas pronašli u penjanju na drugi nivo stadiona, dok su navijači neprestano ulazili na tribinu neznajući šta se na njoj dešava.

Policija je napravila još veći problem, najpre je više od pola navijača ostalo van stadiona 30 minuta pre početka utakmice, a onda je iste te navijače praktično gurala ka tribini nakon što je otvorila kapiju namenjenu za izlaz.

Istog dana je život izgubilo 94 osobe, a još dva navijača su preminula nekoliko dana kasnije.

Katastrofa na Hilsborou je ubrzo završila na sudu, međutim, slučaj je praćen nizom skandala.

Liverpul je svake godine održavao sećanje na tragično stradale navijače, a tragedija u Šefildu direktno je uticala na ogromne zakonske promene u fudbalu u Velikoj Britaniji.

U aprilu 2016, 27 godina nakon tragedije, britansko tužilaštvo je utvrdilo da je policijska greška uzrokovala tragediju na stadionu u Šefildu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track