DISKRIMINISAO IGRAČE - POPIO SUSPENZIJU: Evo do kada će bivši trener Krouli Tauna biti van fudbala
Foto: AP Photo/Ian Walton

POVEĆANA KAZNA

DISKRIMINISAO IGRAČE - POPIO SUSPENZIJU: Evo do kada će bivši trener Krouli Tauna biti van fudbala

Fudbal -

Bivši trener Krouli Tauna Džon Jems suspendovan je iz svih aktivnosti u vezi sa fudbalom do 5. januara 2026. godine, zbog diskriminatornog jezika prema svojim igračima.

Jems je u januaru suspendovan na 15 meseci, ali je posle odluke žalbene komisije kazna povećana.

On je tada priznao jednu optužbu, a krivim je proglašen za još 11 u vezi sa komentarima iznetim od 2019. do 2022. godine, koji se odnose na etničko poreklo, boju kože, rasu, nacionalnost, veru, uverenje ili pol.

Disciplinska komisija koju je osnovao FA, utvrdila je da je 63-godišnji trener koristio islamofobni jezik, kao i rasne uvrede i stereotipe prema crnim igračima.

FA je saopštio da je to najduža zabrana ikada izrečena u engleskom fudbalu zbog diskriminacije, dodajući da je to opravdano jer postoje "brojni primeri nesumnjivog i očiglednog rasizma".

"Ovo je duboko uznemirujući slučaj za žrtve i nadamo se da će ishod ove žalbe pomoći da se izvuče neki zaključak. Takođe se nadamo da će ovo podstaći svakoga ko je doživeo ili bio svedok diskriminacije u fudbalu da to prijavi", navodi se u saopštenju tamošnjeg saveza.

Brojni igrači Kroulija (četvrtoligaš) podneli su pritužbe na Jemsa Udruženju profesionalnih fudbalera, što je dovelo do istrage i do njegove suspenzije na 12 dana, pre nego što je otpušten u maju prošle godine.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track