BRZ KAO VETAR, JAK KAO STENA: Ko je Leao? Dete migranata koje je UZ OSMEH odvelo Milan u polufinale Lige šampiona POSLE 16 GODINA
Foto: Tiziano Ballabio / AFP / Profimedia

životna priča

BRZ KAO VETAR, JAK KAO STENA: Ko je Leao? Dete migranata koje je UZ OSMEH odvelo Milan u polufinale Lige šampiona POSLE 16 GODINA

Fudbal -

Kakav trk, kakav slalom, kakva asistencija za Žirua... Ono što je uradio Leao u meču između Napolija i Milana (1:1) u revanš utakmici četvrtfinala Lige šampiona je za fudbalske udžbenike. Plus, odveo je "roso-nere" u polufinale najkvalitetnijeg UEFA takmičenja posle 16 godina.

Leao
foto: Danilo Gemito/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nešto što se ne uči, nešto što je Bogom dano. Nešto što pokazuje da je Leao vrhunski fudbaler, pred kojim je lepa karijera. Portugalac je visok 188 centimetara, a brz je kao vetar. Otuda i ne čudi što ga zbog hitrine porede sa legendarnim Tijerijem Anrijem, a zbog snage sa Romeluom Lukakuom. I njegov zaštitini znak - osmeh, jer sve što radi na terenu, radi smejući se.

Leao, punog imena Rafael Alesandre Konseisao Leao, rođen je pre 23 godine u mestu Almada, predgrađu Setubala, kao dete migranata iz Afrike. Njegov otac je iz Angole, a majka iz Sao Tome i Principe. Upoznali su se u Portugalu, zavoleli i zasnovali porodicu. Leao ima tri brata i tri sestre. Nije rastao u velikom siromaštvu, iako mu je otac bio fizički radnik, a majka frizerka, već u velikoj ljubavi. Od malih nogu je bio lud za fudbalom.

Leao
foto: Giuseppe Maffia / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Kada sam bio klinac svaki dan sam na ulici igrao fudbal. Toliko, da sam preskakao ručak i večeru. Nisam imao nove patike, već sam uzimao od braće, korišćene, ali mi to nije smetalo - prisetio se detinjstva Portugalac.

Roditelji su mu dali ime Leao, što u prevodu sa portugalskog znači Lav, jer su ga videli kao neustrašivog. I danas njegovi roditelji rade, iako im je sin milioner. Prvo što je Leao uradio, kada je dobio veliku platu kao fudbaler, jeste da sagradi novu porodičnu kuću za svoje roditelje. Potom je majci otvorio moderan frizerski salon i bio njena prva mušterija.

Leao
foto: Printskrin/Instagram

Sa ocem, za koga je mnogo vezan, ima dogovor da se čuju posle svake utakmice i to nikada nije prekršio. Fudbal mu je uvek bio važniji od škole. Završio je redovno osnovnu i vanredno srednju.

Kao veliki talenat stigao je prvo u akademiju Benfike, ali je već posle nekoliko meseci morao da odustane zbog visokih članarina, pa je prešao u rivalski Sportinga.

- Nikada nisam video dete koje je toliko brzo i koje može da sa loptom radi sve što poželi - rekao je Tijago Fernandez, glavni trener u akademiji lisabonskog Sportinga.

Kada je napunio 14 godina videli su da imaju pravo blago, a Leao je za prvi tim debitovao sa 17 godina - golom protiv Brage. Godine 2018. raskinuo je ugovor sa Sportingom, kada su besni navijači napali fudbalere. Na predlog menadžera Žorža Mendesa otišao je u Francusku, u Lil i posle samo jedne sezone zaslužio je poziv od velikog Milana, sa kojim je 2019. potpisao petogodišnji ugovor.

Vlasnik je najbržeg gola u istoriji Serije A, kada je protiv Sasuola u šestoj sekundi zatresao mrežu. "Roso-neri" su ga platili 29.500.000 evra, a danas je njegova cena čitavih 80.000.000 sa stalnom progresijom rasta. Godišnje zarađuje u Milanu 1,8 miliona evra.

Leao
foto: Printskrin/Instagram

Leao je vezan za svoju porodicu, posebno za braću i sestre. Sa njima provodi najviše vremena. Sa braćom voli najviše da vozi "bugije" kada se vrati u rodni kraj. Nije zaljubljen, ili se toliko dobro trudi da sakrije devojku od italijanskih novinara.

Leao od aktivnih fudbalera obožava svog zemljaka Kristijana Ronalda. Kao i on, veliki je emotivac i posle nekih poraza ume da zaplače. Često puta je isticao da mu je čast što u reprezentaciji Portugala igra uz Kristijana, čoveka kojem se divio dok je bio dečak.

Kada se tokom pandemije kovid-19 Leao vratio u Portugal u porodičnu kuću, doživeo je jednu neprijatnost. Komšiluk ga je prijavio policiji zbog preglasne muzike. Morao je da ide u stanicu i objašnjava zašto je u kuću doveo poznatog di-džeja, te obeća da više neće uznemiravati susede.

Leao
foto: Printskrin/Instagram

Leao je kada su ga pitali sa kojim igračem u Milanu ima najbolju komunikaciju i koga najviše ceni, bez dvoumljenja rekao da je to Zlatan Ibrahimović. Otkrio je da je ponosan što igra zajedno sa njim i da korpulentnog Šveđanina doživljava kao starijeg brata.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track