NEMA GDE NAS NEMA! Čak 380 srpskih fudbalera igra van zemlje - po izvozu igrača smo u TOP 10 na svetu!
Foto: Massimo Paolone / LaPresse / Profimedia, Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia

NESTAVRNO

NEMA GDE NAS NEMA! Čak 380 srpskih fudbalera igra van zemlje - po izvozu igrača smo u TOP 10 na svetu!

Fudbal -

Tačno 380 igrača sa srpskim pasošem igra van granica matice, pa smo među zemljama koje zauzimaju prve tri pozicije na listi CIES - Brazilom, Francuskom i Argentinom.

Srbi su skloni da u globalu govore loše o svom fudbalu, ali i pored svih anomalija i problema, ovaj sport iz godine u godinu doživljava ekspanziju.

Bez obzira na sjajne uspehe Crvene zvezde, pa i Partizana u poslednjoj deceniji, kao i reprezentacije Srbije, uvek smo za kritiku i lošu konotaciju kad je srpski fudbal u pitanju. Ipak, činjenice demantuju sve neverne Tome.

fudbal, fudbal ilustracija, lopta
foto: AP

O čemu se radi? Poslednja analiza Centra za fudbalska istraživanja, poznate statističke institucije iz Švajcarske (CIES), kaže da se Srbija nalazi na desetom mestu po broju fudbalera angažovanih u inostranstvu. Neko bi rekao - da ne vredimo, ne bi nas toliko tražili. Istina.

Presek stanja urađen je u maju, a Srbija može da se pohvali da van svojih granica ima 380 fudbalera! Broj je identičan kao prošlogodišnji. Gledajući po godinama, iskusni fudbaleri su najviše angažovani, posebno oni u dobi od 27 do 30 godina. Tačnije trećina njih, 122. CIES je u inostranstvu označio 107 srpskih fudbalera u kategoriji 30 i više godina. Zanimljivo, najmanje je onih koji su najcenjeniji u svetu, mlađih od 23 godine, njih je svega 51. U godinama od 23 do 26 leta sa srpskim pasošem u inostranstvu ima tačno 100 igrača. Srpski fudbaleri prisutni su u 58 od 88 analiziranih država i 135 liga.

srpski fudbaleri
foto: Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia

Obećana zemlja

U Italiji igra 19 Srba

Srpskih fudbalera ima od najkvalitetnijih „liga petice“ pa do egzotičnih šampionata kao što je onaj na Malti. Najviše Srba igra u prvenstvu BiH, ukupno 32. Slede Crna Gora (24), Mađarska (23), Italija (19), Rusija (17), Severna Makedonija i Španija (15), Uzbekistan (14), Kazahstan, Malta i Slovačka (11)...

srpski fudbaleri
foto: Massimo Paolone / LaPresse / Profimedia

Mesto broj jedan po broju fudbalera u inostranstvu zauzima Brazil, ukupno 1.289. Francuska je na drugom mestu sa 1.033 igrača. Zanimljivo, prvi put u istoriji je više od 1.000 fudbalera van Francuske. Na trećem mestu je Argentina sa 905 fudbalera.

Začuđujuće, četvrta je Engleska sa 535 igrača, iako na Ostrvu igrače najbolje plaćaju, posebno u Premijer ligi i Čempionšipu. Peta je Španija (458), a slede Kolumbija (448), Nemačka (446), Hrvatska (407) i Nigerija (385) kao najbolje plasirana zemlja iz Afrike.

srpski fudbaleri
foto: Printscreen

Fudbalske velesile

Holandija, Portugal i Urugvaj lošije kotirani

Iza Srbije na listi CIES nalaze se takve fudbalske velesile kao što su Holandija sa 346 fudbalera u inostranstvu, Portugal sa 339 i Urugvaj sa 338. Slede Gana (318), Belgija (277), Švedska (239), Obala Slonovače (227), Danska (225), Senegal (211)...

Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track