SKANDAL POTRESA EVROPSKI FUDBAL: Šimon Marčinjak zbog političkih stavova ne sudi finale Lige šampiona?!
Foto: Franco Romano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poljak u problemu

SKANDAL POTRESA EVROPSKI FUDBAL: Šimon Marčinjak zbog političkih stavova ne sudi finale Lige šampiona?!

Fudbal -

Poljski sudija Šimon Marčinjak određen je od strane Evropske fudbalske federacije (UEFA) za glavnog sudiju finala Lige šampiona između Mančester sitija i Intera.

Time je još jednom potvrđen njegov status jednog od najboljih artibara na svetu, pošto je u decembru sudio finale Svetskog prvenstva između Argentine i Francuske.

Međutim, može lako da se desi da Marčinjak ne istrči na centar Olimpijskog stadiona u Istanbulu.

UEFA, prema saznanju Gardijana, istražuje tvrdnje jedne organizacije iz Poljske, da je Marčinjak prisustvovao jednom događaju u Poljskoj koji je organizovao Slavomir Mencen, poznati poljski desničar.

Mencen, lide partije Konfederacija, poznat je po političkom sloganu "Mi smo protiv Jevreja, homoseksualaca, abortusa, oporezivanja i Evropske unije". Poznat je i po tome što je 2021. godine počeo proizvodnju piva pod nazivom "Vajt meters", kojim je ismevao američki pokret "Blek lajvs meters".

Pomenuti skup je održan 29. maja. Organizatori tvrde da je skup bio organizovan radi ispijanja piva, ali su antirasistički aktivisti iz pokreta "Nikad više" rekli da je skup ustvari bio pokušaj pridobijanja novih pristalica pokreta.

UEFA je na pitanje Gardijana poručila da prati slučaj i da će se posle istrage oglasiti.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track