BRANIO JE GOL NEMAČKE, PA SE PRIDRUŽIO NACI POKRETU: Verder mu je zabranio ulazak na stadion, a on se ISTETOVIRAO I PRAVDAO
Foto: ANTON IVANOV / Shutterstock Editorial / Profimedia

ŠTA MU BI

BRANIO JE GOL NEMAČKE, PA SE PRIDRUŽIO NACI POKRETU: Verder mu je zabranio ulazak na stadion, a on se ISTETOVIRAO I PRAVDAO

Fudbal -

Oni koji vole fudbal sigurno se sećaju Tima Vizea. Harizmatičnog golmana Verdera iz šampionskih dana kluba iz Bremena i reprezentacije Nemačke.

Tim Vize
foto: imago sportfotodienst / imago sportfotodienst / Profimedia

Tim Vize ima 41 godinu i karijeru je okončao 2014. u Hofenhajmu. Čuvao je gol Verdera od 2005. do 2012. godine i bio reprezentativac. Sa Nemačkom je 2010. na Mundijalu u Južnoj Africi osvojio bronzanu medalju, a dve godine kasnije na Evropskom prvenstvu stigao do polufinala.

Po prestanku karijere Tim Vize se okrenuo kečerima, američkom rvanju, odradio nekoliko mečeva, a onda počeo da koketira sa politikom. Našao je sebe u redovima određenih nacističkih grupa, zbog čega je došao u sukob sa upravom Verdera.

Tim Vize
foto: CHRISTOF STACHE / AFP / Profimedia

Nemački mediji su ovog proleća javljali da je Tim Vize sa još nekoliko istomišljenika vređao strane radnike na jednom gradilištu, kao i navijače na utakmicama. Čelnici Verdera procenili su da je to loša reklama za njihov klub i zabranili su u aprilu Timu Vizeu da gleda utakmice voljenog kluba. Pre toga nije pozivan na zvanične klupske događaje.

Predsednik Verdera Hubertus Hes-Grunevald je potvrdio:

- Razgovarali smo otvoreno i ozbiljno sa Timom i objasnili mu da njegov način života ne odgovara vrednostima Verdera iz Bremena.

Tim Vize
foto: action press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čelnici Verdera zamerali su Timu Vizeu što se druži sa Hajkom Derferom, vlasnika teretane i krajnje desničarskog motociklističkog kluba koji naginje nacizmu. Vize se pravdao medijima da dugo godina poznaje Derfera i da on nije poklonik nacizma.

Međutim, nemački mediji otkrili su da je Hajko Derfer ne samo vlasnik teretane i fitnes centra, već i osnivač moto kluba "Radikal Kameraden Bremen" sa ekstremno desnim položajem. Na jednoj fotografiji iz 2014. vidi se da Vize pozira sa Derferom i trećom osobom.

Tim Vize
foto: Printskrin

Čovek star 40 godina nosi crnu majicu sa logom moto kluba, na kojoj su hrastovo lišće i mesingani zglobovi, najpopularniji simboli krajnje desnice. Pored toga, Derfer je povezivan sa istaknutim neonacistima kao što je Hanes Ostendorf, pevač pank rok grupe Kategorie C.

Vize je negirao da njegovi prijatelji promovišu nacizam. Međutim, navijači Verdera spremili su mu transparent sa jasnom porukom i razvili ga na stadionu.

- Svako ko komunicira sa nacistima nema šta da radi na Vezerštadionu – nema mesta za Tima Vizea!

Tim Vize
foto: Printskrin

Važni je istaći da je propaganda nacizma u Nemačkoj zabranjena zakonom. Sadrži listu zabranjenih organizacija i simbola (mogu se pominjati samo u naučne i pedagoške svrhe). Maksimalna kazna za veličanje nacizma u Nemačkoj je do tri godine zatvora, ili novčana sankcija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track